4., 5. i 6. srpnja

ZKM završava sezonu s dvije izvanredne gostujuće predstave

02.07.2021 u 13:46

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih s dvije gostujuće predstave - plesno-akrobatskim spektaklom Back To dance talijanske skupine Kataklò koje će se održati 4. srpnja i dramskim klasikom Tramvaj zvan žudnja Kazališta Marin Držić iz Dubrovnika koja je na rasporedu 5. i 6. srpnja završit će sezonu

TRAMVAJ ZVAN ŽUDNJA

  • Tennessee Williams
  • Redatelj: PaoloTišljarić
  • Kazalište Marin Držić, Dubrovnik

Zamamna, osjetljiva uloga Blanche Dubois pripala je Senki Bulić, a uz nju je u naslovnoj ulozi Stanleya Kowalskog glumac splitskog HNK Marjan Nejašmić Banić, stoji u priopćenju.

'Ne treba mi stvarnost. Treba mi iluzija', kaže Blanche Dubois, i esencija teatra i mantre životne utopije zgusnuta je u toj njenoj replici iz ovog dramskog klasika.

KATAKLÒ: BACK TO DANCE

  • Atletsko plesno kazalište Kataklò, Italija
  • Redateljica i koreografkinja: Giulia Staccioli

Nakon godine dana bez predstava, pozornica i kazališta, Atletsko plesno kazalište Kataklò, najvažniji talijanski predstavnik fizičkog kazališta, na scenu se vraća slaveći novi početak: Povratak plesu govori o povratku plesača na scenu, o mogućnosti da napokon podijelimo teret emocionalna iskustva nakupljena i proživljena posljednjih mjeseci. Poigravajući se ironijom, energijom i snagom svojstvenim stilu Katakla, Povratak plesu izražava želje i potrebe s kojima smo se u posljednje vrijeme često morali nositi: slobodno hodati među ljudima, nošeni strujom, osjećajući se dijelom cjeline koja se odlučno kreće u istom smjeru ostajući kompaktnom usprkos poteškoćama. Nježan zagrljaj ili dan u prolazu, ponovno okupljanje na zabavi i prepuštanje bez razmišljanja.

Elementi atletike te poezije, kojima se ova skupina ističe, vraćaju se na scenu kako bi nas očarali i oživjeli. Perspektiva se promijenila, ali izričaj je ostao isti. Kataklò, čija je umjetnička začetnica Giulia Staccioli, energično je i izražajno plesno kazalište u kojem se vještim prepletanjem disciplina suvremenog plesa, akrobatskog i zračnog plesa te fizičkog kazališta tijelo uzdiže kao promicatelj eklektična i transverzalna vokabulara sposobna za prevladavanje jezičnih, društvenih i generacijskih barijera.

Kataklò u starogrčkom znači 'plešem savijajući se i grčeći se', odakle proizlazi stilsko obilježje skupine. Kataklòv stil temelji se na visokoj atletskoj pripremi i izvanrednoj plesnoj tehnici svih izvođača, svestranih i odlučnih u zahtjevnu fizičkom treningu. Izvođači aktivno sudjeluju u kreativnome procesu, a umjetnička ideja razvija se u improvizacijama koje potiču na eksperimentiranje. Kataklò je rad u nastajanju, generator inovativnih ideja, katalizator za poticanje suradnje.