od 19. do 23. srpnja

Programi Pulica i Dizalica na 68. Pulskom filmskom festivalu

02.07.2021 u 13:17

Bionic
Reading

Predstavljen bogat besplatan filmski program za djecu i mlade

U sklopu programa Pulica prikazivat će se redom hrvatske premijere filmova za najmlađe, od 19. do 23. srpnja u jutarnjim satima u Istarskom narodnom kazalištu.

Animirani film „Ja i gorila“ (6+), švedske redateljice Linde Hambäck, prati djevojčicu Jonnu koja živi u sirotištu, a po koju jednog dana dođe neobičan usvojitelj – gorila.

„Yakari“, redateljskog dvojca Xaviera Giacomettija i Tobyja Genkela, priča je o malom Sioux Indijancu koji slijedi trag mustanga male Munje.

Njemačka obiteljska drama redateljice i scenaristice Sarah Winkenstette, „Jako, jako daleko“ (7+), topla je priča o jedanaestogodišnjem dječaku Benu koji se s obitelji mora preseliti u obližnji grad jer njihovom selu prijeti devastacija. Film je prikazan na Međunarodnom festivalu dječjeg filma u Chicagu te na Međunarodnom filmskom festivalu u Seattleu.

Animirani film „WolfWalkers“, redatelja Tomma Moorea i Ross Stewarta, o djevojčici Robin koja zajedno s ocem, istrebljivačem vukova, stiže u Irsku, gdje unatoč zabrani odlazi u šumu i upozna neobičnu, divlju djevojčicu Mebh koja živi s vučjim čoporom. Tomm Moore, irski je animator koji se može pohvaliti trima nominacijama za nagradu Oscar, a Rossu Stewartu, dugogodišnjem Mooreovom suradniku, ovo je prvi suredateljski projekt. Uz nominacije za Oscara, Baftu i Zlatni globus ovaj je film osvojio brojne nagrade na svjetskim festivalima, a prikazan je na Filmskom festivalu u Londonu i Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.

„Tottori! Ljeto kad smo ostale same“ (7+), norveški obiteljski pustolovni film redatelja Arilda Østina Ommundsena osvojio je brojne nagrade, od kojih valja izdvojiti nagradu Cinekid, nagradu „Enfant Terribles“ za najbolji film na Međunarodnom filmskom festivalu u Gijónu te posebno priznanje žirija na Međunarodnom festivalu mlade publike - Ale Kino!

Filmovi iz programa Dizalica svoje će, projekcije, imati na Kaštelu.

Riječ je o pet filmskih uradaka koji su uvršteni u programe brojnih svjetskih festivala, a u Puli će imati svoje hrvatske premijere.

„Sestra“ Svetle Cocorkove, bugarske redateljice, glumice i producentice, priča je o majci koja s dvije kćeri živi u malom bugarskom mjestu, boreći se da preživi. Film je osvojio nagrade na brojnim festivalima; posebno priznanje na Filmskom festivalu u San Sebastiánu (New Directors Award), nagradu mladog žirija Međunarodne federacije kritičara na Filmskom festivalu u Varšavi, nagradu za najbolji film na filmskom festivalu u Cottbusu te Grand Prix na Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji.

Darragh Carey višestruko nagrađivani irski redatelj i scenarist i Bertrand Desrochers, kanadski scenarist i redatelj, režirali su „Priču iz Brixtona“, film o Benjiju, povučenom štreberu iz Brixtona koji se zaljubljuje u Leahu, školsku buntovnicu i aktivisticu.

Film je uvršten na filmskom festivalu Slamdance i filmskim festivalima u Glasgowu i Šangaju.

Ukrajinski film „Stop-Zemlja“, dugometražni prvijenac redateljice, scenaristice i montažerke Katerine Gornostaj priča nam o trima najboljim prijateljicama Maši, Jani i Senji, maturanticama koje pod stresom zbog školskih obveza, ali i vlastitih osobnih želja, nadanja i svakodnevnih problema, čekaju da im život uistinu započne. Film je nagrađen kao najbolji u sekciji Generacija 14 plus na Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu 2021. godine.

Film „Čopor“, češkog redatelja Tomaša Polenskog redatelja, scenarista, snimatelja i montažera o talentiranom 16-godišnjaku Davidu kojem je dijagnosticiran dijabetes i koji se istovremeno pridružuje hokejaškom klubu Vukovi gdje nailazi na neodobravanje i zlostavljanje od strane suigrača, osvojio je posebno priznanje na Međunarodnom filmskom festivalu za djecu i mlade u Zlínu.

Film „Jumbo“, Zoé Wittock, francuske redateljice, scenaristice, glumice i snimateljice, nominirane za Europsku filmsku nagradu - Europsko otkriće godine. svoju je svjetsku premijeru imao na Sundance Film Festivalu 2020. godine, a uvršten je i u program Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 2020 (Generacija 14plus). Film nam priča o povučenoj djevojci Jeanne kojoj se život mijenja iz korijena nakon što u zabavni park u kojem radi stigne najnovija atrakcija – Jumbo.