traje do 12. lipnja

Otvorena je izložba 'La grande bellezza - talijanski dizajn automobila' u Tehničkom muzeju, u interaktivnom postavu su i tri kultna automobila

12.05.2022 u 14:51

Bionic
Reading

Izložba 'La grande bellezza - talijanski dizajn automobila', najavljena kao putovanje kroz pejzaže, povijest i arhitekturu Italije čiju posebnost potvrđuju neki od najljepših primjeraka talijanskog dizajna automobila, otvara se danas u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Kako se ističe u najavi, "made in Italy", kao sinonim jedinstvene kulture i stila, i dalje osvaja svijet, a područje automobilskog dizajna jedno je od mnogih u kojima se potvrdila slavna talijanska kreativnost.

Izložba posjetitelje vodi kroz slike iz arhiva Dokumentacijskog centra MAUTO, koje potpisuje fotograf Giorgio Bellia, do tri automobila - Alfa Romea 8C 2300 iz 1934., Alfa Romea Giulietta Sprint iz 1954. i Ferrarija 308 GTB iz 1980. godine.

"Ti su automobili u razmaku od četrdeset godina utjelovili eleganciju, bezvremensku ljepotu i jedinstveni stil koji odlikuju radove ovdje predstavljenih ponajboljih talijanskih dizajnera karoserija, a to su Touring, Bertone i Pininfarina", ističe se u najavi izložbe.

Izložba nudi i multimedijalne sadržaje kao što su interaktivni intervjui s najvažnijim talijanskim dizajnerima automobila i dokumentarne snimke.

"Talijanski dizajn izranja iz poslijeratnog doba kao kreativni div koji će se nametnuti svijetu svojim stilom i stvoriti mnoge proizvode poput pisaćeg stroja Olivetti, Vespe, automobila Cisitalia 202 i Fiata 500. U svijetu automobila talijanski konstruktori radikalno mijenjanju pojam ljepote automobila koje počinjemo percipirati kao lijepe ne samo na temelju bogatstva i raskoši linija, već i zbog formalne ravnoteže kojoj evidentno teže tehnologija, inovacija i aerodinamika. U tom se kontekstu razvijaju poznati brendovi: Pininfarina, Giugiaro, Bertone, Touring, Zagato i mnogi drugi zaslužni za bezvremenske automobile koje su čitave generacije gledale s divljenjem", ističu organizatori izložbe.

U sklopu zagrebačke izložbe, publika će moći pogledati i dva filma te će tako 18. svibnja u Tehničkom muzeju Nikola Tesla biti prikazan film "Opasne krivine" Dina Risija, a 25. svibnja dokumentarni film "Driving Dreams" Gianluce Migliarottija.

Izložba je rezultat suradnje talijanskoga veleposlanstva, Nacionalnog muzeja automobila iz Torina – MAUTO i Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu te Talijanskog instituta za kulturu u Zagrebu i ostaje otvorena do 12. lipnja.