traje do 24. travnja

Otvara se izložba '140 godina telefona u Zagrebu' u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

  • Autor: V. Ba. / Hina
  • Zadnja izmjena 04.03.2022 09:20
  • Objavljeno 04.03.2022 u 09:20
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja, a iz fundusa tih dvaju muzeja odabrani su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije do danas

U Tehničkom muzeju Nikola Tesla danas se otvara izložba "140 godina telefona u Zagrebu", u povodu 140. obljetnice izgradnje prve telefonske linije i pojave telefona u Zagrebu 1881., samo 5 godina nakon njegova patentiranja u SAD-u.

"Izložba predstavlja vrijedan doprinos boljem poznavanju gospodarske povijesti i povijesti telekomunikacija Hrvatske, te kulturnoj valorizaciji ključnih trenutaka tehničke povijesti i lokaliteta u gradu Zagrebu", ističu iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla koji je u suradnji s HT muzejom iz Zagreba organizator izložbe.

Autori izložbe su Goran Rajič, viši kustos Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Vesna Lipovac, viša kustosica HT muzeja, a iz fundusa tih dvaju muzeja odabrani su najreprezentativniji predmeti koji zorno ilustriraju tehnički razvoj telefonije do danas.

Nezaobilazan civilizacijsko-tehnološki iskorak koji je promijenio svijet 

Fenomen telefonije sagledava se kao nezaobilazan civilizacijsko-tehnološki iskorak koji je omogućio brzu razmjenu informacija, uspon industrijskog društva i modernog informacijskog društva, kao i razmjenu mišljenja, ideja i informacija bez kojih nije moguća izgradnja modernog demokratskog društva niti odvijanje normalne ekonomske dinamike.

"Praćenje razvoja telefonije u Zagrebu predstavlja dokaz nastojanja da ostanemo aktivni sudionici ključnih svjetskih trendova u komunikacijama", napominje se.

Izloženi predmeti svjedoče o tome kako je telefon od tehnološke novotarije rezervirane za imućne postao neizostavni upotrebni predmet.

Prikazane su njegove konstrukcijske i oblikovne preinake, od prve etape u kojoj su telefonski pozivi ručno posredovani pomoću telefonistica do današnjih koje koriste moderne digitalne modulacijske tehnike za prijenos razgovora u mobilnim mrežama.

Apostrofiran je doprinos zagrebačke industrije razvoju gradske telefonije, osobito Tvornice telekomunikacijskih uređaja "Nikola Tesla", te se prati utjecaj rasta broja stanovnika i gospodarske aktivnosti grada Zagreba na rast broja telefonskih priključaka, te veličinu mjesnog, međumjesnog i međunarodnog telefonskog prometa.

"Te varijable su pratile transformaciju Zagreba iz provincijskog gradića Austro-Ugarske u vodeći gospodarski, upravni, kulturni i prometni centar Republike Hrvatske", dodaje se.

Izložbu prati opširan katalog povijesnog pregleda razvoja telefonije s brojnim autentičnim fotografijama, a bit će otvorena do 24. travnja.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!