IDENTITET

Otvara se Tjedan suvremenog plesa

25.05.2009 u 11:49

Bionic
Reading

Gostovanjem Nederlands Dans Theatera 25. svibnja bit će otvoren 26. Tjedan suvremenog plesa. Jedan od najvažnijih i najvećih plesnih festivala u regiji održavat će se do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a predstavit će rekordan izbor iz domaće produkcije te još 15 predstava iz 9 zemalja, na čelu s jednim od najvećih imena suvremene koreografske scene - Jiříjem Kyliánom

Kultni Nederlands Dans Theater (NDT) vraća se u Zagreb punih 18 godina nakon svog ovdašnjeg debija na 8. Tjednu suvremenog plesa, i to baš u sezoni kojom slave 50 godina postojanja. Ova vodeća svjetska plesna kuća na TSP stiže uz potporu Veleposlanstva Kraljevine Nizozemske i Grada Haaga, a publici će se predstaviti koreografijama svog dugogodišnjeg umjetničkog ravnatelja, nenadmašnog Jiříja Kyliána, te aktualnog kućnog koreografskog dueta - Lightfoot Leóna. Nastupaju na samom početku festivala - 25. i 26. svibnja, no, kako je objavljeno, ulaznice za prvu izvedbu već su rasprodane.

Uoči Tjedna suvremenog plesa organizira se i razgledavanje zagrebačkog Plesnog centra (PCZ), u adaptiranim prostorima nekadašnjeg Kina Lika u Ilici 10. U prostorima Plesnog centra tijekom Tjedna zbivat će se popratni program svakodnevnih filmskih projekcija, radionica, razgovora s umjetnicima, ali i koprodukcijski forum na kojem će se domaća plesna scena moći predstaviti raznim i brojnim predstavnicima inozemnih festivala i produkcijskih kuća koji u Zagreb stižu u organizaciji Hrvatskog instituta za pokret i ples.