DAVID WALLIAMS

Omiljeni dječji autor otkriva najgore nastavnike na svijetu

18.09.2020 u 12:38

Bionic
Reading

Trenutno jedan od najčitanijih pisaca dječje književnosti upravo je David Walliams. Nakon što je svijetu predstavio tri nastavka o najgoroj djeci na svijetu, Walliams je otišao korak dalje i dokazao da ne mogu samo djeca biti zločesta nego i njihovi nastavnici. U tim su se knjigama našle nebrojene priče o užasnoj djeci, a sada je kucnuo čas da djeca diljem svijeta dobiju priliku za osvetu i obrišu samodopadan osmijeh s lica odraslih, zauvijek

'Najgori nastavnici na svijetu' šesnaesta je knjiga Davida Walliamsa objavljena na hrvatskom jeziku u prijevodu Ozrena Doležala, a donosi deset priča o nastavnicima nasuprot kojima najgora djeca na svijetu djeluju poput anđela. Ovo je zbirka bezobraznih, taštih i ljutih profesora koji su noćna mora svakoga djeteta.

Knjige Davida Walliamsa prevedene na više od pedeset jezika, a samo je u Velikoj Britaniji prodano više od jedanaest milijuna primjeraka knjiga namijenjenih djeci. Njegove su romane kritičari ovjenčali nenadmašenim lovorikama, a nebrojeni ga recenzenti uspoređuju s njegovim najvećim uzorom, Roaldom Dahlom. U karijeri Walliams je prodao više od 20 milijuna knjiga za djecu, a ovu šarenu školsku avanturu ilustrirao je umjetnički genij Tony Ross.

David Walliams poharao je svijet dječje književnosti poput uragana. Njegov roman, „Tetka probisvjetka“, smjesta je zauzeo prvo mjesto na ljestvicama bestselera i bio je najprodavanija knjiga izdavačke industrije 2014. godine. Ovjenčane su dosad nepremašenim pohvalama kritike, a „Bljakburger“, „Zla zubarica“ i „Tetka probisvjetka“ osvojile su nagradu za dječji roman godine, National Book Awards Children’s Book of the Year. Osim tih naslova na hrvatski su mu jezik prevedeni i romani „Ledeno čudovište“ „Gospodin Gnjus“, „Mali milijarder“, „Banditska bakica“, „Dječak u haljini“, „Djedov veliki bijeg“, „Ponoćni pustolovi“, te zbirka priča „Najgora djeca na svijetu“ i slikovnica „Zmija u mojoj školi“.