TAVANICA VS. STROP

Ognjen Sviličić prelomio: 'Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku'

03.01.2021 u 16:00

Bionic
Reading

Nagrađivani splitsko zagrebački režiser Ognjen Sviličić odlučio je podržati kolegu Milu Novakovića i u novom semsetru svojim studentima na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti od sada će predavati na srpskom jeziku

'Odsad ću svojim zagrebačkim studentima predavati isključivo na srpskom jeziku, i baš me zanima što će mi se dogoditi. To je moja posveta Mili Novakoviću, nekadašnjem nastavniku iz Darde, koji je dobio otkaz nakon što je prosvjetna inspekcija ocijenila da nije kompetentan za predavača jer predaje na srpskom, a ne hrvatskom jeziku. E, pa, sada ću i ja predavati na čistom srpskom', za Jutarnji list izjavio je splitsko-zagrebački režiser Ognjen Sviličić.

Domaći filmski redatelj i scenarist, poznat po filmovima 'Oprosti za kung fu', 'Armin' i 'Takva su pravila', na zagrebačkoj Akademiji dramskih umjetnosti radi kao profesor i predaje filmski scenarij.

  • +4
Ognjen Sviličić Izvor: tportal.hr / Autor: Martina Kenji

'Na ADU imam sedmero studenata, kojima ću od sljedećeg semestra predavati na srpskom jeziku. Ako me neće razumjeti, postoje rječnici i Google translator, i sigurno će se snaći', kazao je Sviličić dodatno pojasnivši svoju odluku.

'Jako me iziritiralo to da je netko prijavljen, a potom i dobio otkaz jer je rekao tavanica, a ne, strop. Ako je to najveći problem u Hrvatskoj, onda Hrvatska ima problem. Odlučio sam govoriti srpski na predavanjima jer smatram kako svatko ima pravo koristiti jezik koji želi. Gledajte to kao eksperiment kako bismo ustanovili razumijemo li se kada govorim na hrvatskom ili srpskom', riječi su Sviličića koji o svemu još nije obavijestio kolege na Akademiji.