što kaže obrazloženje?

Kako je Ustavni sud presudio srpskom profesoru: 'S 55 godina nije kadar učiti hrvatski!'

22.12.2020 u 13:20

Bionic
Reading

Mile Novaković, srednjoškolski profesor tehničke grupe predmeta iz Darde, kojem je potkraj devedesetih nakon mirne reintegracije uručen otkaz u školi uz obrazloženje da ne vlada hrvatskim standardnim jezikom, nego srpskim, samo je jedan u nizu hrvatskih građana čije je ustavno pravo na jednakost trebao zaštititi hrvatski Ustavni sud.

Međutim, Ustavni sud je zaključio da ni prosvjetne vlasti ni redovni sudovi od općinskog do Vrhovnog, od kojih je Novaković zatražio zaštitu, nisu prekršili njegova ljudska prava. Novakovićeva prava naposljetku je zaštitio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu u nedavnoj presudu o kojoj su izvijestili hrvatski mediji.

Jutarnji list je istražio na koji način je Ustavni sud obrazložio odluku o odbijanju Novakovićeve ustavne tužbe, te tko je tu odluku donio.

Odlučilo je tako peteročlano vijeće Ustavnog suda kojim je predsjedala današnja potpredsjednica Ustavnog suda Snježana Bagić, koja je i potpisala tu odluku. Ostali članovi vijeća bili su Miroslav Šeparović, današnji predsjednik Ustavnog suda, Mato Arlović, Duška Šarin i Davor Krapac.

Navedeno vijeće Ustavnog suda zaključilo je da i prosvjetne vlasti i redovni sudovi pred kojima je Novaković pokušavao osporiti odluku o svom otkazu - imaju pravo. Ustavni sud je prihvatio i tvrdnju škole u Dardi te redovnih sudova kako se ne može očekivati da je Novaković sa 55 godina života i 29 godina profesorskog staža kadar naučiti hrvatski jezik te da nema smisla omogućiti mu dodatno obrazovanje. Ustavni sud je ustvrdio da mu škola umjesto otkaza nije mogla ponuditi ni neko drugo radno mjesto zbog malog broja učenika školi u Dardi.

Odbacio je Ustavni sud i Novakovićeve tvrdnje da mu je povrijeđeno ustavno pravo na upotrebu manjinskog jezika i pisma jer to pravo može prakticirati samo u manjinskim školama ili razredima, a ne u nacionalno mješovitima. Ustavni sud pri tome nije dao na važnosti odluci Upravnog suda koji je 2006. presudio da nije nedvojbeno utvrđeno je li postojala pisana odluka u toj školi o održavanju nastave isključivo na hrvatskom jeziku.