CJELOKUPNI OPUS I NEPOZNATA DJELA

Objavljen CD Rom posvećen Anti Jerkoviću

06.04.2009 u 15:58

Bionic
Reading

Multimedijski Institut za suvremenu umjetnost objavio je CD Rom posvećen cjelokupnom opusu umjetnika Ante Jerkovića (1958. -2005.), čija se retrospektivna izložba upravo održava u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu

Uz autobiografiju Ante Jerkovića, CD Rom predstavlja njegovu izložbenu djelatnost, a donosi i djela koja za života nije nikada izlagao. Uz opsežan popis izložaba, donosi oko 500 fotografija njegovih djela, od studentskih do posljednjih u opusu te Jerkovićeve tekstove i opise vlastitih projekata.

Uvršteni su opsežna bibliografija, kritički osvrti niza povjesničara umjetnosti i fotografska dokumentacija. Predstavljeni su još audio i video zapisi s Jerkovićevih izložbi, te izbor fotografija iz života, s prijateljima, kolegama i obitelji.

Prikupljena dokumentacija dolazi iz arhiva Jelene Perić i Instituta za suvremenu umjetnost, a dio materijala je na engleskom jeziku. Urednice CD Roma su Janka Vukmir i Jelena Perić.

Institut u nakladi 'VAL' (Visual Arts Library) iz vlastite dokumentacije priređuje elektronska izdanja dokumentacije suvremene umjetnosti u Hrvatskoj, čime želi unaprijediti digitalizaciju podataka na tom području.

Na retrospektivi u Umjetničkom paviljonu izloženo je više od stotinu Jerkovićevih djela iz svih razdoblja. Predstavljene su tri faze, apstraktni ekspresionizam i neoinformel, plavi monokromi te razdoblje ironije - fotografije umjetnikovih instalacija, akcija i ambijenata. Izložba će biti otvorena do 26. travnja.