STIŽU KAZALIŠNI MOLJCI

Novi autorski projekt Petre Radin i Kazališta Tvornica lutaka, u režiji filmskog redatelja Igora Šeregija

16.11.2020 u 19:00

Bionic
Reading

Tko su Kazališni moljci? Predstavljaju se kao 'banditi' koji vole kazalište i knjige. U ovo vrijeme kada se sve pa i kazalište seli na internet, sele se i oni. Ali s ciljem da se svi dobro zabave i da potaknu djecu na čitanje i razvijanje mašte, poručuju

'Mnogi će reći da je to nemoguće, ali mi volimo izazove. Pa tko bi odolio upravo nominiranim glumcima za Nagradu Hrvatskog glumišta - Filipu Deteliću, Matiji Šakoronji i Josipu Brakusu, i to u režiji Igora Šeregija, redatelja koji se proslavio filmom ZG80? Već u startu je sve malo 'pomaknuto', a to je postao potpis Kazališta Tvornica lutaka. Mi smo kazališna družina koja živi od smijeha i za smijeh i nema nam veće nagrade nego kada publika tako reagira. Vjerujemo da će i ova priča djeci biti zabavna, kao i njihovim roditeljima koji su skoro izludjeli s online nastavom i potpuno drugačijim životom od onog prije', govori nam autorica Petra Radin.

'Doista, djecu nitko nije pitao što oni misle o ovoj izolaciji, nitko im nije ni zahvalio. Očekuje se od njih da shvate i prihvate takve nove živote, nove mjere, nove riječi kao, na primjer – pandemija. Svi se trudimo kroz ušicu igle prošvercati im malo radosti, a sve to spojiti sa kulturom i obrazovanjem te nezaobilaznom maštom, koja nam uvijek može pružiti izlaz iz briga. Za to je su izvrstan recept upravo Kazališni Moljci. U novom projektu ovi entuzijasti obrađuju lektirne naslove od 1-4 razreda na zabavan način, uz kostime i rekvizite koje su sami napravili i iz fundusa predstava Tvornice lutaka, kazališta koje na ovaj način slavi petnaest lijepih godina stvaranja i veselja. 'Plan nam je do kraja sezone obraditi 28 naslova, po sedam iz svakog razreda, i pokazati djeci da sami mogu izraditi kazalište u kući i svaki posao, a u ovom slučaju je to čitanje lektire – napraviti zabavnim. Vjerujemo da će škole prepoznati ovu inicijativu i da ćemo zajedno prebroditi ova krizna vremena za djecu, ali i za kulturu i obrazovanje', pojašnjava Petra Radin.

Pitamo ih koji je prvi naslov s kojim će razbiti led? 'To je Matovilka, koja na svojevrstan način govori o izolaciji koju sva djeca sada proživljavaju, jer je ta djevojka zatočena u kuli sve dok je ne oslobodi njezin princ na konju. U ovom projektu pišem scenarije i adaptiram sve te naslove za kazališne daske, na naš, 'tvorničarski' način. Pritom se vraćam u djetinjstvo, koje je bilo toliko lijepo da ga želim priuštiti i ovoj današnjoj djeci. Kazalište je živi organizam i stalno osluškuje puls čovjeka u vremenu. Aktualno je. Pa, tako i naša nezavisna družina hvata korak s dobrim i onim malo manje dobrim danima i pretvara ih u svijet u kojem imamo pravo željeti, voljeti, stvarati i biti svoji. Naš princ na bijelom konju je stigao, i mi, snagom mašte, izlazimo iz izolacije i otvaramo vrata ljepoti. Jer, život je lijep. Veselim se i suradnji s redateljem Igorom Šeregijem, jer smo samo čekali dan kada ćemo početi surađivati. On je naš, kako bismo mi to rekli. Jer Tvornica lutaka ima specifičan kriterij za primanje u družinu - jednostavno moraš biti naš, a to skužimo na prvu. Pa, tako su u ovoj priči crème de la crème, sve sami prvaci Tvornice lutaka', smije se.

Redatelj Igor Šeregi upravo je u probama i pripremama za snimanje spota za pjesmu koja će uskoro postati dječji hit: 'Ushićen sam svojom prvom kazališnom režijom, ali i suradnjom s Tvornicom lutaka. Nadam se da ćemo u ovim izazovnim vremenima napraviti nešto što će razveseliti ne samo djecu, već i roditelje. Godinama pratim rad kazališta i dugo sam čekao priliku da surađujemo. Privatno sam sa castom surađivao na mnogim projektima i nadam se da ćemo nastaviti uspješno i kroz Tvornicu lutaka. Privukao me Petrin tekst i mislim da smo slični u senzibilitetu i načinu na kojem pristupamo građenju priče. Publika može očekivati puno pjesme, humora, ali i pouku', dodaje Šeregi.

Projekt Kazališnih moljaca ugledati će svjetlo dana do sredine prosinca ove godine.