PREMIJERA 6. VELJAČE

'Neprijatelj naroda' u ZKM-u: 'Hrabra interpretacija' Ibsenovog klasika

18.01.2021 u 12:35

Bionic
Reading

Zagrebačko kazalište mladih najavljuje premijeru Ibsenova 'Neprijatelja naroda' Ivana Penovića, kojemu je to prva režija cjelovečernjeg dramskog naslova u ovom kazalištu, a koju ZKM najavljuje kao hrabru interpretaciju dramskog klasika

'Kao jedan od najvažnijih klasika dramske literature, drama Henrika Ibsena Neprijatelj naroda spada u one naslove koji već na prvi pogled privlače pažnju i postavljaju brojna pitanja. Široko poznati narativ o pojedincu koju se suprotstavlja duboko korumpiranom sustavu, a koji zadire i u samu njegovu obitelj, prije svega tematizira ukotvljenost u ritualnost sistema, ali i način na koji se vlastitim samoprijegornim angažmanom može raditi na dobrobiti zajednice u trenutku u kojem se poništava vlastita vrijednost, a sve u službi promoviranja vrijednosti samog kolektiva', kažu iz ZKM-a.

U vrijeme nastanka, 'Neprijatelj naroda' bio je Ibesenov odgovor na malograđansku recepciju njegove drame 'Sablasti', a vrijeme je samo potvrdilo kako beskrupuloznost unutarnjeg mehanizma vlasti ne popušta s vremenom, nego upravo suprotno, svoje manifestacije pronalazi u svim segmentima društva.

'Ibsenovska borba pojedinca protiv sustava, na taj način postaje prostorom aktualnih propitivanja naših osobnih borbi, konformizama, povremenih predaja, ali i neodustajanja. S druge strane, dramaturški i izvedbeni postupak Ivana Penovića izrazito je otvoren za različita upisivanja u prostor dramaturgije klasičnog komada poput Ibsenovog, pri čemu će njegovo čitanje klasika istovremeno biti dijalog s jednim od temelja dramske literature, ali i njegova hrabra interpretacija, koja će u svom izrazu slijediti sve one elemente svježe zaigranosti i ludizma koje pronalazimo i u ostalim, često nagrađivanim i rado gledanim autorskim projektima ovog mladog umjetnika poput primjerice predstava 'Katalonac' (Teatar &td) ili 'Flex' (KunstTeatar)', navode iz ZKM-a.

Izazovi vremena u kojem trenutačno živimo mnogi su i bremeniti, dodaju.

'(P)osljedice niza potresa koji su pogodili čitavu Hrvatsku, a onda i Zagreb te pandemija koja i dalje predstavlja aktivnu ugrozu, sve više nagrizaju sociološku strukturu našeg društva, stvarajući osjećaj tjeskobe i zabrinutosti za budućnost. Slika je to unutarnjeg svijeta jednog društva koje zapravo u svom punom intenzitetu prokazuje i sam Ibsen svojom dramom 'Neprijatelj naroda', pri čemu se razmišljanje o zajedničkoj dobrobiti zaista nameće kao temeljna paradigma na kojoj se upisuje prolazna ocjena kako svakoga od nas pojedinačno, tako i društva u cjelini', najavljuje ZKM.

'Neprijatelj naroda' je zadnja koprodukcijska predstava u okviru dvogodišnje suradnje ZKM-a, Schauspiela Stuttgart i Novog kazališta iz Varšave, koji su formirali Europski ansambl, a voditelj ovog projekta je redatelj Oliver Frljić.

Glume Jasmin Telalović, Anđela Ramljak, Ewelina Pankowska, Pjer Meničanin, Jan Sobolewski, Adrian Pezdirc, Frano Mašković, Tenzin Kolsch, Claudia Korneev, Ugo Korani.

Scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, kostimografiju Ana Fucijaš, projekcije Lovro Mrđen, glazbu Karlo Mrkša i Filip Triplat, a oblikovanje svjetla Toni Modrušan.

Predstava će se premijerno održati 6. veljače u dvorani Istra.