15. siječnja

Nova premijera HNK-a Zagreb 'Gdje se kupuju nježnosti' posvećena solidarnosti s Petrinjom

  • Autor: G.R./Hina
  • Zadnja izmjena 15.01.2021 13:24
  • Objavljeno 15.01.2021 u 13:24
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mara Bratoš

Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu prvu premijeru u novoj godini, predstavu 'Gdje se kupuju nježnosti' čija je praizvedba u petak 15. siječnja, posvećuje Petrinji, kroz akciju prikupljanja donacija za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja

U HNK-u Zagreb u petak, 15. siječnja, održat će se praizvedba dramskog teksta 'Gdje se kupuju nježnosti' autorice Monike Herceg, u režiji Renea Medvešeka.

Pored odlične predstave, publika će imati priliku napraviti i dobro djelo, jer upravo na svečanoj premijeri, ali i tijekom svih izvedbi predstave, HNK Zagreb organizira akciju za obnovu Pučkog otvorenog učilišta – Hrvatski dom Petrinja, koji je teško oštećen u potresu, ističu iz HNK-a.

Tako će se donacije moći uplatiti na za to otvoren račun kod Privredne Banke Zagreb HR0623400091510892879 ili u predvorju prije i poslije predstave, na premijerni datum, ali i tijekom svih ostalih izvedbi u siječnju, a to će biti 16., 18., 19., 20., 21., 22., 23., 29. i 30. siječnja.

Drama "Gdje se kupuju nježnosti" prati tri generacije žena u ruralnoj sredini koja se teško oporavlja od posljedica rata. Priča je to o ženama čiji je život ispunjen nasiljem, patnjom i siromaštvom, ali i nadom o izlasku iz tog začaranog kruga. Baka, majka i kći se svaka na svoj način pokušavaju nositi sa životnim nedaćama. Središnji lik drame je kći koja preispituje živote svoje bake i majke, ali i to koliko njezin život počinje sličiti na njihove.

"Tekst u sebi nosi nadu novih početaka, izlaska iz krugova za koje smo mislili da su zauvijek zatvoreni, a životi u njima predodređeni. Monika Herceg kombinira svoj prepoznatljiv poetski stil s dramskim elementima, približavajući nam začudni svijet likova s margine društva. Zanimljivo je i da je upravo autorica teksta, Monika Herceg, rođena u Petrinji", stoji u najavi.

  • +8
  • +5

Predstava 'Gdje se kupuju nježnosti'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Mara Bratoš

Lik Kćeri na pozornici interpretiraju tri glumice, Lana Barić, Jadranka Đokić i Daria Lorenci Flatz, dok u ulozi Majke nastupa Nina Violić. Baku glumi Mirta Zečević, a Filip Vidović igra Sina. Ulogu Oca tumači Igor Kovač, novi član Ansambla HNK u Zagrebu.

Dramaturginja je Jelena Kovačić, scenografkinja Tanja Lacko, kostimografkinja Doris Kristić, kompozitor je Zoran Šćekić, oblikovatelj videa je Ivan Marušić Klif, a svjetla Aleksandar Čavlek. Uživo na sceni glazbu izvode Zoran Šćekić, Nenad Sinkauz i Pavle Jovanović.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!