PRESLAGIVANJe U TESLINOJ

Neočekivan obrat u ZKM-u: Snježana Abramović gubi ravnateljsku fotelju, i grupa glumaca protiv nje

23.01.2018 u 10:13

Bionic
Reading

Kazališno vijeće Zagrebačkog kazališta mladih odabralo je potkraj prošlog tjedna, nakon gotovo pet sati vijećanja, glumca Danijela Ljuboju kao kandidata za ravnatelja tog teatra s četiri glasa potpore, dok je dosadašnja ravnateljica Snježana Abramović Milković dobila samo jedan glas i to od predsjednice Vijeća Kostadinke Velkovske, predstavnice Grada Zagreba

Za Danijela Ljuboju, člana glumačkog ansambla ZKM-a, glasovali su glumci Jasmin Telalović i Petar Levantić, predstavnici ZKM-a, te novi članovi Vijeća, redatelj Goran Sergej Pristaš (Zagreb je naš) i odvjetnik Boris Babić (Glas) kao predstavnici Grada Zagreba.

Valja reći da glumački ansambl ZKM-a nikada nije u potpunosti prihvatio Snježanu Abramović Milković kao ravnateljicu tog teatra. Dijelom zbog toga što je došla iz plesnog miljea, pa joj se zamjerao manjak kazališnog obrazovanja, a dijelom zato što je imala potporu aktualnog gradonačelnika i to nije krila. Otporu je vjerojatno pridonio i kompromis koji je sklopila s Gradom Zagrebom o ZPC-u, čime je na sebe navukla bijes nezavisne plesne scene.

Kako doznajemo od jednog člana Kazališnog vijeća, to se potvrdilo u pismu dijela ansambla ZKM-a upućenim Kazališnom vijeću u kojem je naglašeno da 25 glumaca daje potporu Danijelu Ljuboji kao svom odabraniku. U ZKM-u je zaposleno 122 ljudi, među kojima 32 glumaca. Dakle bez obzira na nagrade koje je ZKM dobio u mandatu Snježane Abramović Milković, najviše za 'Hinkemanna', ansambl želi promjenu na čelu kuće, a možda i drugi smjer u kazališnoj poetici.

  • +8
Snježana Abramović Milković Izvor: tportal.hr / Autor: Matej Grgić

O kakvom se smjeru zapravo radi, za sada se ne može znati jer se Danijel Ljuboja, koji je inače bio član Kazališnog vijeća ZKM-a, do sada nije izjašnjavao o svojim kazališnim preferencijama i afinitetima. No zna se da je bio potpisnik peticije Kulturnjaci 2016., kojom se tražila smjena bivšeg ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, i da je izašao iz Hrvatskog društva dramskih umjetnika kad ono nije pružilo potporu glumici Nini Violić nakon što je napadana u javnosti.

S druge strane, jasno je da problem nije samo u razmimoilaženju između ansambla i aktualne ravnateljice, nego i u konstelaciji političkih odnosa u Skupštini grada Zagreba, pa se slučaj izbora ravnatelja ZKM-a može čitati i kao borba za vlast između različitih političkih opcija u Gradu Zagrebu.

Ovakav razvoj događaja svojevrstan je presedan na razini odlučivanja o kulturi u Zagrebu jer se ne pamti, izuzev nedavnog slučaja Gavelle, to da se neko kazališno vijeće unaprijed nije usuglasilo oko kandidata. Stoga cijela ta situacija pokazuje da bi izbori ravnatelja možda mogli nadrasti kojekakve političke i klanovske 'kuhinje'.   

Dakle odluka o kandidatu Danijelu Ljuboji je donesena, a kako doznajemo, taj će prijedlog Kazališno vijeće uputiti u utorak Skupštini grada Zagreba u daljnju proceduru. Prijedlog prvo mora prihvatiti Odbor za kulturu, a tek potom Skupština grada Zagreba donosi konačnu odluku. Međutim odluka Odbora za kulturu nije obvezujuća za Skupštinu, što znači da je moguć i drugi ishod događaja, različit od prijedloga Kazališnog vijeća. Kako se sljedeća Skupština održava potkraj tjedna, prilično je sigurno da se na njoj neće naći prijedlog o imenovanju Danijela Ljuboje za ravnatelja ZKM-a, nego tek na onoj idućoj u veljači. 

  • +3
Hinkemann Izvor: Pixsell / Autor: Grgo Jelavic/PIXSELL