KOMAD LUCY KIRKWOOD

'Nebeski svod': Na daske zagrebačkog HNK stiže nova premijera

08.04.2024 u 13:40

Bionic
Reading

"Nebeski svod" britanske dramatičarke Lucy Kirkwood nova je premijerna predstava Hrvatskoga narodnog kazališta u Zagrebu u režiji Marine Pejnović, a bit će izvedena u petak, 12. travnja.

Predstava je parafraza filma "Dvanaest gnjevnih ljudi" u ženskoj verziji u kojoj glume Lana Meniga i 13 članica dramskoga ansambla HNK - Jadranka Đokić, Alma Prica, Ksenija Marinković, Iva Jerković Oreški, Mirta Zečević, Olga Pakalović, Dora Lipovčan, Lana Barić, Iva Mihalić, Ana Begić Tahiri, Jelena Otašević Babić, Ivana Boban i Barbara Vicković, ističu iz HNK.

Radnja predstave smještena je u 1759. godinu kada zemlja čeka najavljeni dolazak Halleyjeva kometa. Kći Lady Wax, koju glumi Barbara Vicković, ubijena je, a stanovnici grada željni su krvi. Za zločin su krivima proglašeni Sally Poppy (Lana Meniga) i njezin ljubavnik, koji je smaknut. Sally tvrdi da je trudna i ako je to istina, život će joj biti spašen. Njezina je sudbina u rukama dvanaest žena koje na ovaj ili onaj način moraju donijeti jednoglasnu odluku.

Dramaturginja predstave Mirna Rustemović ističe da ovaj tekst, premda smješten u 18 stoljeće, vrlo jasno korespondira s današnjim vremenom, a bavi se odgovornošću pojedinca i što kad pojedinac dobije moć odlučivanja.

"Tekst je koncipiran s mnogo distrakcija, a upravo te distrakcije svi imamo kada moramo donijeti neku ozbiljnu odluku. Predstava odgovara i na pitanja gdje smo mi danas naspram tih žena i koliko se jesmo ili nismo pomaknule od tog vremena", objašnjava Rustemović.

U ovome djelu, ističe se u priopćenju, žene se moraju boriti sa svojom savješću kako bi donijele presudu. "Uz radikalno iznošenje pozicija koje često u našoj svakodnevici doživljavamo kao zamaskiranu dinamiku međuženskih odnosa. No, autorica je postavljanjem djela u 18. stoljeće omogućila prezentnost i vidljivost tih stavova. Time nije opisala prošlost, već je raskrinkala sadašnjost", stoji u najavi predstave.

Redateljica Marina Pejnović smatra da "nije dovoljno dati nekome moć, već je taj netko mora biti spreman i primiti, osvijestiti mogućnost promjene koju mu ta moć daje".

"Rastvara se pitanje zašto su i same žene provodile opresiju nad ženama te stotinama godina također bile uzrok problema te podržavale i provodile patrijarhat. Jer žene su učile djevojčice o patrijarhatu te sprovodile njegovu opresiju", istaknula je redateljica.

Predstava se igra u prijevodu Mirne Herman, scenografkinja je Liberta Mišan, kostimografkinja Zdravka Ivandija Kirigin, skladatelj Ivan Josip Skender, oblikovatelj svjetla Anton Modrušan, scenski pokret potpisuje Pravdan Devlahović, a oblikovateljica videa je Sara Salamon.