NAKON NIZA SKANDALA

Nataša Jovičić odlazi sa čela Jasenovca 'na vlastiti zahtjev'

30.01.2017 u 14:21

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture razriješilo Natašu Jovičić iz Spomen područja Jasenovac, javlja Novi list.

Upravno vijeće JUSP-a Jasenovac početkom sljedećega tjedna raspisat će natječaj za ravnatelja te ustanove. U javnosti gotovo potpuno neprimjetno Ministarstvo kulture razriješilo je dugogodišnju ravnateljicu Natašu Jovičić, a od 1. siječnja v. d. ravnatelja je Ivo Pejaković dugogodišnji kustos u toj ustanovi. Jovičić je navodno razriješena na vlastiti zahtjev i uz sporazumni raskid radnog odnosa.

Jovičić je niz skandaloznih događaja oko Jasenovca u posljednje vrijeme ignorirala. Nakon što je koncem prošle godine u Jasenovcu postavljena spomen-ploča poginulim pripadnicima HOS-a na kojoj je uklesan ustaški pozdrav »za dom spremni«, Jovičić to nije komentirala ni osudila već je konstatirala da ploča nema nikakve veze sa Spomen područjem Jasenovac jer je ploču postavila općina u centru mjesta, piše Novi list.

Predsjedničina savjetnica za pitanja holokausta, kojoj je prijetio HČSP

Mandat Nataše Jovičić obilježile su i neke kontroverze, poput prošlogodišnjeg incidenta nakon kojeg je naknadno uputila ispriku preživjelim logorašima, potomcima žrtava i hrvatskoj javnosti zbog vijenca Hrvatske nacionalne platforme(HNP) s natpisom 'Stradalima logora Jasenovac od 1941. do 1951.' na državnoj komemoraciji, te naglasila da je službena komemoracija posvećena sjećanju na žrtve ustaškoga logora i ne smije se zloupotrebljavati za pokušaje relativiziranja njihovih patnji.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović Natašu Jovičić je svojedobno imenovala svojom posebnom savjetnicom za pitanja holokausta. Prethodno je pak Jovičić bila na meti pravaša, u čemu se najviše istaknuo nekadašnji predsjednik HČSP-a Josip Miljak, koji joj je poslao prijeteće pismo.