VJEROVALI ILI NE

Šef proustaške stranke prijetio ravnateljici Jasenovca, pa ju tužio!

09.05.2014 u 09:39

Bionic
Reading

Predsjednik proustaške Hrvatske čiste stranke prava (HČSP) Josip Miljak tužio je ravnateljicu Spomen područja Jasenovac Natašu Jovičić, tvrdeći da ga je oklevetala člankom iz Večernjeg lista, objavljenim 2. prosinca prošle godine pod naslovom 'Šef HČSP-a prijeti smrću ravnateljici SP Jasenovac'

Općinski sud u Kutini, kojemu je tužba podnesena, pozvao je Jovičić kao »okrivljenicu« na ročište 9. lipnja, pod prijetnjom prisilnog privođenja. Odvjetništvo je, podsjetimo, u veljači ove godine odbacilo je kaznenu prijavu za prijetnju, koju su protiv Miljka podnijele nevladine organizacije za ljudska prava, piše Novi list

Kaznena prijava podnesena je nakon što je Nataša Jovičić, zajedno s kustosima Spomen područja Jasenovac, početkom prosinca 2013. dobila ovu e-mail poruku koju je potpisao Josip Miljak: 'Vi jako dobro živite od svojih laži jer vas hrvatska država plaća za iste te laži o Jasenovcu i Hrvatima općenito.

Vaše laži i mržnja prema svemu što je hrvatsko samo doprinose vašem kraju. Takvi kao vi su samo ostaci ostataka truleži na hrvatskom nacionalnom tkivu i osuđeni ste na izumiranje i ludilo u koje vas vodi nezajažljiva i bolesna mržnja. Za Dom Spremni!' Istodobno s tom porukom, Nataša Jovičić primila je još jednu, anonimnu, na kojoj je fotografija puščanoga metka.

Pošiljatelja te fotografije policija nije pronašla. Miljkovu poruku kutinsko odvjetništvo nije procijenilo kaznenim djelom prijetnje, nego je Miljka samo prekršajno prijavilo. Općinska tužiteljica u Kutini Marija Rukavina odbacila je kaznenu prijavu usprkos tome što je u obrazloženju svoje odluke konstatirala kako Miljak »vrlo tendenciozno poziva na linč i njen kraj'.