NAGRADE VLADIMIR NAZOR

[VIDEO] Mariji Sekelez i Radi Šerbedžiji nagrade za životno djelo, a Nebojši Slijepčeviću godišnja nagrada za film 'Srbenka'

  • Autor: I. But./Hina
  • Zadnja izmjena 19.06.2019 15:57
  • Objavljeno 18.06.2019 u 22:22
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Jubilarne 60. državne 'Nagrade Vladimir Nazor' koje se dodjeljuju za umjetnička ostvarenja na području književnosti, glazbe, filma, likovnih i primijenjenih umjetnosti, kazališne umjetnosti te arhitekture i urbanizma, dobitnicima je u utorak svečano uručila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i predsjednik Odbora Nagrade akademik Zvonko Kusić

Ministrica Obuljen Koržinek je, na svečanosti u Hrvatskom državnom arhivu, čestitala dobitnicima istaknuvši kako je 'svjesna čudesnog puta kojim kroče umjetnici te na taj način uspostavljaju mostove među narodima'. Predsjednik Odbora 'Nagrade Vladimir Nazor' akademik Zvonko Kusić naglasio je kako su dobitnici obilježili vrijeme u kojem djeluju te tako obogaćuju hrvatsku kulturu.

Nagrada za životno djelo na području glazbene umjetnosti uručena je Dunji Vejzović, glazbenoj umjetnici s bogatom međunarodnom karijerom. Godišnja nagrada za glazbu uručena je Daliboru Bukviću za koncert održan u Muzeju Mimara u Zagrebu u okviru kojega je praizveden triptih za vokalni ansambl.

Nagrada za životno djelo na području kazališne umjetnosti uručena je istaknutoj glumici Mariji Sekelez. Godišnja nagrada uručena je Krešimiru Dolenčiću za režiju opere 'Čarobna frula', Wolfganga Amadeusa Mozarta u HNK-u u Zagrebu.

  • +30
  • +27

Svečana dodjela nagrade Vladimir Nazor u Hrvatskom državnom arhivu

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Danijel Dragojević odbio primiti nagradu

Nagrada za životno djelo na području književnosti dodijeljena je Danijelu Dragojeviću, ali ju dobitnik nije prihvatio.

Godišnja nagrada uručena je književniku Ludwigu Baueru za roman 'Muškarac u žutom kaputu'. Bauer je ocijenjen kao književnik koji iznimno poznaje srednjoeuropske identitete te različite govorne idiome izvan svoga područja.

Nagrada za životno djelo na području likovne i primijenjene umjetnosti uručena je Nevenki Arbanas, koja, kako je rečeno, posebno njeguje epsku imaginativnost. Godišnja nagrada uručena je Matku Mijiću za samostalnu izložbu skulptura, objekata, instalacija, sliko-reljefa, ambalaža i crteža – Retrospektiva u Modernoj galeriji.

Nagrada za životno djelo na području filmske umjetnosti uručena je glumcu Radi Šerbedžiji, koji je, kako je istaknuto, trajno obilježio korpus hrvatske kinematografije. Godišnja nagrada uručena je Nebojši Slijepčeviću za dokumentarni film 'Srbenka'.

Nagrada za životno djelo na području arhitekture i urbanizma uručena je arhitektu Branku Silađinu, koji je izradio cijeli niz kuća na podlozi hrvatske arhitekture. Godišnja nagrada uručena je Tomislavu Ćurkoviću i Zoranu Zidariću iz arhitektonskog studija Dva arhitekta za zgradu Vinarije u Kutjevu.

Dunja Vejzović zahvalila u ime dobitnika nagrada Ministarstvu kulture, podsjetivši kako su za ta postignuća bili potrebni volja i energija.

Istaknula je kako je život djelo koje treba odratiti. U to spada i društvena odgovornost, pedagoški rad te rad za opće dobro, napomenula je dodavši kako na 'našu televiziju još nije uspio doći film 'Srbenka''. Ocijenila je kako se umjetničko bogatstvo ne može ograničiti na nacionalno te dodala kako umjetnost treba doći do publike.

Odbor Nagrade 'Vladimir Nazor' pod predsjedanjem akademika Zvonka Kusića na sjednici održanoj 6. svibnja 2019. godine donio je odluke o dobitnicima nagrade Vladimir Nazor za umjetnička ostvarenja u Hrvatskoj za 2018. godinu.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!