ZA ŽIVOTNO DJELO

Nagrada uručena arheologu Aleksandru Durmanu

18.02.2014 u 18:14

Bionic
Reading

Nagrada za životno djelo 'Don Frane Bulić' Hrvatskog arheološkog društva uručena je danas Aleksandru Durmanu, redovitom profesoru u trajnom zvanju koji je svoj znanstveni vijek posvetio stvaranju novih naraštaja arheologa na zagrebačkom Filozofskom fakultetu

Ta nagrada za trajan doprinos cijeloj arheološkoj struci odnosi se ponajprije na njegovo proučavanje vučedolske kulture, napore uložene u stvaranje Muzeja vučedolske kulture u Vukovaru, s osobitim naglaskom na popularizaciju i širenje arheološke struke među mlađima, ističe se u obrazloženju.

Aleksandar Durman (1949.) zaposlio se na Odsjeku za arheologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta 1976., magistarski rad 'Metalurgija vučedolskog kulturnog kompleksa' obranio je 1983., a doktorsku disertaciju 'Metal u prapovijesnom društvu jugoistočne Europe' 1991. Došavši na katedru bez voditelja usmjerio je arheologiju prema brojnim znanostima koje su svojim analizama mogle pripomoći egzaktnijoj spoznaji cjelokupnog života u prošlosti te ustrojio Katedru za arheometriju i metodologiju.

Vodio je više od šezdeset arheoloških iskopavanja u cijeloj Hrvatskoj, a njegovo je glavno područje djelovanja prapovijesna arheologija gdje najveću pozornost pridaje odnosu tehnologije i mitologije, te utvrđivanju što preciznije apsolutne starosti u arheologiji. Pripremio je više izložbi na temu prapovijesti i sudjelovao u nizu popularno-znanstvenih televizijskih emisija. Posljednjih godina sve više se bavi arheološkim turizmom i uključivanjem arheoloških spomenika i nalazišta u turističku ponudu Hrvatske.

Hrvatska koja gravitira turizmu ne može računati samo na dva mjeseca sunca, a iako nemamo Firencu ili Veneciju imamo arheologiju koja je unikatna u svjetskim razmjerima i koju možemo pokazati kroz turizam, istaknuo je Durman primivši nagradu.

Po njegovim riječima, uvijek je imao kompleks da arheologija ne treba društvu, osobito u vrijeme gospodarske krize, no naučio je da ju treba 'gurnuti publici i pokazati kako je ona dio nečega što živi s s nama'.

Na svečanosti u Matici hrvatskoj dodijeljena je i godišnja nagrada 'Josip Brunšmid' Ivanki Kamenjarin i Ivanu Šuti iz Muzeja grada Kaštela za izložbu 'Antički sikul' i prateći katalog. Riječ je o izložbi iz 2011. u povodu dvadeset godina od početka arheoloških istraživanja na lokalitetu Resnik. Prikazani su rezultati arheoloških istraživanja tog najznačajnijeg antičkog naselja u Kaštelima s naglaskom na istraživanja iz 2007. koja svjedoče o bogatom životu naselja osnovanog u 2. stoljeću prije Krista.

Kroz izložbu se može doživjeti sva slojevitost te antičke građe, a katalog na pregledan i vizualno atraktivan način vodi čitatelje kroz povijest, topografiju i tijek istraživanja, svu pokretnu i nepokretnu građu, te pokazuje da su i tzv. mali muzeji sposobni za jako velike stvari, stoji u obrazloženju.

Zahvalivši u ime nagrađenih, Šuta je podsjetio da su 2007. cijelu godinu provodili istraživanje koje je bilo najveće dotad na tom lokalitetu, a istraživao se rov dug 200 metara, širok 5 metara i prosječne dubine dva metra, te je pronađeno mnoštvo ulomaka keramike, novčića, posebnih nalaza i drugog.

Arheolozima najveća nagrada kada se njihov rad utjelovi u nekom projektu, rekla je zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Vesna Kusin, poželjevši da se i neki od Durmanovih brojnih projekata predstave u Europi, odnosno da se 'ključne hrvatske dionice iz raznih razdoblja arheologije uključe u europske spoznaje o arheološkoj baštini kako ne bi ostale u uskom stručno-istraživačkom krugu'.

Hrvatsko arheološko društvo tradicionalno godišnje dodjeljuje nagrade i diplome istaknutim članovima, Nagrada za životno djelo nosi ime Frane Bulića, 'oca hrvatske arheologije', a godišnja nagrada Josipa Brunšmida, profesora na Filozofskom fakultetu, ravnatelja Narodnog muzeja u Zagrebu (današnjeg Arheološkog muzeja) i upravitelja Akademijske galerije Josipa Jurja Strossmayera.