'Faros na tanjuru'

Predstavljena publikacija s rekonstruiranim starogrčkim recepatima

16.05.2025 u 17:53

Bionic
Reading

U Arheološkom muzeju u Splitu održano je svečano predstavljanje publikacije 'Faros na tanjuru' – interdisciplinarnog projekta koji povezuje arheologiju, znanstvena istraživanja i gastronomiju, uz naglasak na međuinstitucionalnu suradnju, modernu prezentaciju baštine i edukativni aspekt

Publikacija „Faros na tanjuru“ rezultat je suradnje Instituta za arheologiju, Javne ustanove Agencije za upravljanje Starogradskim poljem, Arheološkog muzeja u Splitu i Splitsko-dalmatinske županije. Autorica je dr. sc. Ivana Ožanić Roguljić, a suautori mr. sc. Vinko Tarbušković i dr. sc. Jelena Jovanović.

Knjiga donosi uvid u prehrambene običaje starogrčkog Hvara, temeljen na arheološkim nalazima, antičkim izvorima i znanstvenim analizama. Prikazuje što su Grci jeli, kako su pripremali hranu te koju je ulogu prehrana imala u svakodnevici, ritualima i pogrebnim običajima. Posebna pažnja posvećena je rekonstrukciji autentičnih recepata iz antičkog doba.

Projekt uključuje i učenike Srednje škole Hvar – lokacija Jelsa, koji su pripremili jela prema receptima iz publikacije, te učenike Turističko-ugostiteljske škole iz Splita koji su sudjelovali u posluživanju. Time je mladima omogućeno povezivanje sa strukom i kulturnom baštinom.

Publikacija je predstavljena uz degustaciju rekonstruiranih jela, čime je povijest oživjela kroz sve osjete. Projekt potvrđuje potencijal interpretacije baštine u edukativnom i turističkom kontekstu, uz interes lokalnih ugostitelja za daljnje uključivanje.