'...o kruhu, vinu, autima, SIGURNOSTI I MIRU'

Na Dan žena kustoski kolektiv WHW otvara svoju prvu izložbu u bečkom Kunsthalleu

  • Autor: M.J.
  • Zadnja izmjena 04.03.2020 14:28
  • Objavljeno 04.03.2020 u 14:21
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Na Međunarodni dan žena 8. ožujka, domaći kustoski kolektiv WHW u Kunsthalle Wien otvara svoju prvu izložbu '…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru' uz nastup umjetnika Tima Etchellsa, Marlene Streeruwitz i Wiener Grippe / KW77 te Hora 29. Novembar.

Članice WHW-a imenovane su direktoricama jedne od najvažnijih bečkih institucija za suvremenu umjetnost u ožujku 2019. godine, izabrane su između 80 kandidata, a ovo je prvi put da Kunsthalle Wien vodi kolektiv. U izložbenim prostorima Kunsthalle Wien, na Karlsplatzu i u Museumsquartieru, predstavit će se radovi četrdesetak umjetnika, umjetnica i umjetničkih kolektiva te će se odvijati različiti programi s kojima se započelo u pripremnom razdoblju izložbe.

Naziv izložbe '…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru' citat je libanonskog autora Bilala Khbeiza ('Globalization and the Manufacture of Transient Events') koji piše po čemu se sve razlikuju snovi ljudi s globalnog juga i onih sa zapada, navodi se u najavi izložbe.

'Prema Khbeizu, sam popis tih stvari – kruh, vino, auti, sigurnost i mir – definirao je ideju 'dobrog života', nedokučivog u velikom dijelu svijeta. Gotovo dva desetljeća kasnije, ove osnovne stvari sve više počinju izmicati i ljudima u dijelovima svijeta gdje su se one nekad podrazumijevale. Klimatske promjene dovode u pitanje nastavak života na zemlji, ekološka katastrofa se ubrzava, povjerenje u dobronamjernost kapitalizma izgubljeno je nakon sloma 2008. Ipak, izložba nije priznavanje poraza niti mračna kritika svega onoga što u svijetu ne valja, već naprotiv, umjetnici i umjetnička djela zastupljeni u njoj nastoje iznova promišljati 'dobar život' kao kolektivno i individualno iskustvo', naglašavaju kustosice WHW-a u najavi izložbe.

  • +2

Izložba '…o kruhu, vinu, autima, sigurnosti i miru'

Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Izložba postavlja umjetničku subjektivnost kao mjesto s kojeg se može zamisliti napuštanje fatalne dijalektike modernog kapitalizma i misliti izvan nje, navodi se. 'Već postoji mnogo moralnih, ekoloških i znanstvenih argumenata kako poštenije organizirati naše ekonomije i oni postaju sve više izvedivi. Odrast, kao jedan od primjera, nije samo načelo koje se zalaže za ekološki održivu svjetsku ekonomiju utemeljenu na ljudskim potrebama. On traži i opipljive načine kako slaviti bogatstvo našeg planeta i svih oblika života na njemu' stoji u najavi.

Izložba '…o kruhu, vinu, automobilima, sigurnosti i miru' otvara se 8. ožujka na Međunarodni dan žena jer su kustosice time željele naglasila feminističku perspektivu izložbe.

'U srcu njezine vizije nalaze se društvena i ekološka reprodukcija te ozbiljno uzima u obzir načine na koji je rad služenja drugima rodno i rasno oblikovan. Izložba slavi održivost i napredak ljudskog života kao i života drugih vrsta koje dijele svijet s nama. Ona predlaže manje napornu i ugodniju svakodnevicu s obiljem komunalnog luksuza i kolektivnog odmora, gdje 'dobar život' podržava ekologiju i usmjeren je na boljitak svih', stoji u najavi.

Izložba je otvorena do 8. svibnja 2020.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!