U GALERIJI NOVA

Ravno u vatru: Tko su partizanke današnjeg vremena?

  • Autor: T.Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 07.12.2019 11:30
  • Objavljeno 06.12.2019 u 12:53
Gülsün Karamustafa, Slika za plakat, Prvi maj, Žena šije beskrajnu crvenu zastavu na šivaćoj mašini, 1977

Gülsün Karamustafa, Slika za plakat, Prvi maj, Žena šije beskrajnu crvenu zastavu na šivaćoj mašini, 1977

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Gülsün Karamustafa

S fokusom na pitanje 'Tko su partizanke danas?' u zagrebačkoj Galeriji Nova u srijedu, 11. prosinca, otvara se grupna izložba 19 umjetnika i umjetničkih kolektiva, 'Otvorit ću vrata ravno, ravno u vatru', kustosica Što, kako i za koga/WHW.

Nazvana po stihu pjesme '25. svibanj' (1978.) pjesnikinje, glumice i anarhistice Katerine Gogou, izložba polazi od figure partizanke u isprepletenim povijestima antifašističkih borbi u Jugoslaviji i Grčkoj i poslijeratnim konstelacijama Hladnog rata.

Kako ističu iz kustoskog kolektiva WHW, izložba nastaje na pozadini društvenog krajolika složenih jugoslavensko-grčkih odnosa smještenih u slične, ali povijesno različite, političke pozicije na europskoj polu-periferiji, čije su povijesti antifašističkog otpora vođene i inspirirane komunističkim idejama otišle u neočekivanim smjerovima.

Po njihovim riječima, u obje zemlje recentna repatrijarhalizacija društva tek je jedna od mnogih nuspojava političkih kriza povezanih s vazalskom pozicijom unutar Europske unije koja za posljedicu ima ukidanje radničkih prava, pauperizaciju, porast rasizma i fašizma.

'U nastojanju da združi različite glasove i pristupe koji se opiru trenutnim uvjetima retradicionalizacije, nametanja patrijarhata i devastirajućeg kapitalističkog rasta, izložba se dotiče ključnog pitanja: tko su partizanke danas?', dodaje se.

Uoči samog otvorenja održat će se predavanja, prezentacije i projekcije u Galeriji Nova.

Za utorak je najavljeno predavanje Davora Konjikušića 'Crveno svjetlo: Jugoslavenska partizanska fotografija i društveni pokret', koje se temelji na istoimenoj autorovoj knjizi i daje uvid u ulogu fotografije, važnost i načine na koje se koristila u sklopu Narodno oslobodilačkog pokreta u Drugom svjetskom ratu.

Marwa Arsanios uvest će posjetitelje u projekciju video rada 'Tko se boji ideologije? 2. dio' o političkim pitanjima koja proizlaze iz eko-feminističkih eksperimenata koje provode žene u ratom razorenim mjestima. Umjetnica je dokumentirala gerilu u planinama Kurdistana, žene u rožavskom selu Jinwar i zadrugu u dolini Bekka pored sirijske granice.

U srijedu će Adela Jušić predstaviti projekt 'Nepoznata partizanka', (2016-17) o akciji postavljanja nadgrobne ploče Nepoznatoj partizanki u Sarajevu. Autorica će objasniti kako ploča problematizira temu sudjelovanja žena u NOB-u i politike sjećanja.

Marta Popivoda i Ana Vujanović imat će izvedbeno predavanje 'Pejzaži revolucije u tri poteza četkom', umjetničko-političko putovanje kroz jugoslavenske pejzaže antifašističkih i komunističkih sjećanja koje konceptualno elaborira problem brisanja tih sjećanja iz povijesti današnjeg europskog društva.

Na izložbi sudjeluju Marwa Arsanios, Barbara Blasin i Ana Lovreković, Lela Čermak, Alinta Dimitriou, Dora Economou, Vlatka Horvat, Yota Ioannidou, Sanja Iveković, Adela Jušić, Rajkamal Kahlon, Gülsün Karamustafa, Davor Konjikušić, MAZ DISTRO, Mujeres Públicas, Marta Popivoda i Ana Vujanović, Theo Prodromidis i Želimir Žilnik.

Izložba je realizirana u suradnji s kustosicom iLianom Fokianaki i atenskom galerijom State of Concept Athens, gdje je bila postavljena u proljeće ove godine.

'Nastojeći iz suvremene perspektive promisliti nasljeđe antifašističkog i drugih oblika emancipatorskih otpora, zagrebačka verzija izložbe proširena je sudjelovanjem nekoliko lokalnih umjetničkih i aktivističkih pozicija koje te teme angažirano istražuju', najavljeno je.

Izložba će biti otvorena do 25. siječnja.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!