WHW AKADEMIJA

Kontroverzni poljski kustos Adam Szymczyk gostuje u Zagrebu

05.04.2019 u 12:31

Bionic
Reading

Umjetnički direktor kulturne manifestacije documente 14 u Ateni i Kasselu 2017., poljski kustos Adam Szymczyk, u sklopu programa Večeri s WHW Akademijom gostuje u zagrebačkom kulturnom klubu Mama 5. travnja u 19 sati kada će održati predavanje 'documenta 14: 6. travnja – 17. rujna 2017'.

Dana 6. travnja napunit će se točno dvije godine od vedre izvedbe koja je otvorila documentu u Ateni te nešto više od godinu i pol od dana od kad je druga iteracija projekta završila u Kasselu nakon čega je uslijedila žestoka rasprava o dugu u koji je manifestacija zapala po svom završetku, te o krizi.

Ovaj zajednički napor brojnih umjetnika, pisaca i kustosa, kojem je prethodilo nekoliko faza javnih manifestacija u oba grada, bio je ogroman i višeslojan poduhvat koji nastavlja odjekivati radovima njegovih protagonista i onih koji su ga pratili kao komentatori, podržavatelji i oponenti.

Izbjegavajući logiku singularnog događanja, documenta 14 pokušala se otvoriti temporalnostima, omogućiti drugačije načine razumijevanja lokacije i prostora, ponuditi mogućnosti nastanjivanja dugog trajanjau višestrukosti fragmentarnih iskustava, intervala i razasutih percepcija.

Adam Szymczyk bio je umjetnički direktor documente 14 u Ateni i Kasselu 2017., a u Zagrebu boravi dva tjedna, kao jedan od profesora na WHW Akademiji.

Szymczyk je u Varšavi 1997. osnovao Foksal Gallery Fondaciju, a bio je direktor Kunsthalle Basela od 2004. do 2014. S Elenom Filipovic je 2008. kurirao 5. berlinsko bijenale suvreme umjetnosti 'When Things Cast No Shadow'. Član je uprave Muzeja moderne umjetnosti u Varšavi te član Savjetodavnog vijeća Kolekcije Kontakt Erste Grupe i ERSTE Fondacije u Beču. U 2011. je dobio nagradu Walter Hopps za kustosko postignuće. Nedavno je imenovan predavačem i inicijatorom projekta 'Načelo jednakosti – Otvoreni studio' na Akademiji lijepih umjetnosti u Beču.