DIMITRIJE BAŠIČEVIĆ MANGELOS

Mangelos i njegovi manifesti: Izložba posvećena posljednjoj dekadi djelovanja velikog konceptualnog umjetnika

04.04.2019 u 08:40

Bionic
Reading

Zagrebačka Galerija Nova 4. travnja u 20 sati otvara samostalnu izložbu Dimitrija Bašičevića Mangelosa 'Manifesti, teze, projekti i bilješke', na kojoj će predstaviti posljednju dekadu rada ovoga umjetnika, člana Gorgone, povjesničara umjetnosti, kritičara i kustosa Galerije suvremene umjetnosti u Zagrebu, koji je zadnjih 30 godina postupno stjecao svjetsku slavu kao Mangelos noartist

Dimitrije Bašičević (1921., Šid – 1987., Zagreb) živio je i radio u Zagrebu te bio članom neoavangardne grupe Gorgona, aktivne između 1959. i 1966.

Samostalne je izložbe imao u prestižnim svjetskim muzejima i galerijama te je sudjelovao na mnogim grupnim izložbama. Njegova umjetnička djela nalaze se u kolekcijama londonskog muzeja Tate Modern, pariškog Muzeja George Pompidou, njujorškog Muzeja moderne umjetnosti (MoMa) i pitsburškog Umjetničkog muzeja Carnegie.

Godine 2003. izdane su mu monografije na engleskom, njemačkom, španjolskom i portugalskom jeziku.

Dimitrije Bašičević Mangelos Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Galerija Nova

Izložba u Galeriji Nova fokusira se na posljednje desetljeće njegova rada, manifeste, teze, projekte i bilješke koje je 1970-ih pisao na drvenim tablama i novinskim isječcima, globusima te u crno prebojanim tiskanim knjižicama.

'U Manifestima je Mangelos dijalogizirao i sporio sa svime što je proučavao, a njegov je raspon interesa bio velik, od filozofije i umjetnosti do psihoanalize, biologije i fizike. Humor i ironija bili su prisutni u načinu kojim je izlagao svoje misli: kritizirao je autoritete i kombinirao različite strane jezike u raskoraku između pretenciozne poruke i duhovite rečenice. Svjestan da takvo pisanje nije odraz preciznosti funkcionalnog mišljenja za koje se zalagao, sažeo je svoje manifeste u kratke i jasne forme koje su stale na njemu važnu podlogu – globus', stoji u najavi izložbe čija je kustosica Branka Stipančić. Ona će 9. travnja u 18 sati održati i stručno vodstvo.

Izložba 'Manifesti, teze, projekti i bilješke' bit će otvorena do 18. svibnja.