10. - 11.06.

Mladi suvremeni umjetnici zaokružili već impresivan line-up Indirekt festivala, evo što nas sve očekuje u Umagu

01.06.2022 u 10:51

Bionic
Reading

U indie krugovima mjesec lipanj znači samo jedno - Indirektom pozdravljamo dolazak ljeta. Prvi hrvatski festival nezavisne glazbe i umjetnosti, nesumnjivo je vrlo brzo postao pravi miljenik publike, a kvalitetnim programom i svojim vjernim pratiteljima, stigao je i do svoje jubilarne desete obljetnice koja će se održati 10. i 11. lipnja

Od impresivne glazbe i novih mladih nada hrvatske umjetničke scene do velikih imena suvremenih književnih autora, Indirekt je pripremio savršenu rođendansku pozivnicu za proslavu svog desetog rođendana. Već najavljenom, iznimno bogatom glazbenom programu u kojem nastupaju Urban&4, ABOP, Porto Morto, Stray Dogg, nemanja, ROLO, The Black Room, Barbara Munjas, Regen i Kris, pridružuju se i samozatajni kantautor Fallen Down Moon, riječki electro-rock duo The Siids te industrial electro-punk pioniri Baden Baden.

Umagu malo boje dodaju i nove mlade nade suvremene umjetničke scene – Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac

 Indirekt je oduvijek poznat kao glazbeno-umjetnički festival pa ne iznenađuje da je, osim serviranja vrhunske glazbe, misija festivala usmjerena i na stvaranje galerije na otvorenom u gradu koji je nekoć, u maloj ulici Dante, bio upisan u mapu prestižnih izložbenih događanja svjetske suvremeno-umjetničke scene.

Izvor: Društvene mreže

Riječ je o Galeriji Dante koju je osamdesetih godina otvorio slavni Marino Cettina s vizijom predstavljanja velikih imena domaćih i svjetskih autora čiji su radovi vrlo brzo počeli krasiti zidove galerije (Robert Mapplethorpe, Robert Rauschenberg, Roy Lichtenstein, Richard Serra, Ed Rusch, Andres Serrano, Jack Pierrson, Mladen Stilinović, Goran Trbuljak, Boris Cvjetanović i dr.). U želji da suvremenu umjetnost uklopi u svakodnevni život svojih sugrađana, Cettina izlazi iz prostorija galerije u otvorene prostore grada s projektima poput, primjerice, umjetničke instalacije "Krugovi" Dubravke Rakoci. Nakon smrti, njegova misija izlaganja suvremene umjetnosti na otvorenom gubi svoj trag te upravo njemu u čast i misiji koju je iznimno slijedio, Indirekt nastavlja tu tradiciju predstavljanjem suvremenih umjetnika, a zidove umaških prostora koji se nalaze nadomak Galerije "Dante", muralima pretvara u galeriju na otvorenom.

Izvor: Društvene mreže

Indirekt je poznat i po svojem vjernom čuvaru, savudrijskom svjetioniku koji nosi titulu najstarijeg svjetionika na Jadranu smještenog nadomak kampa Veli Jože, a koji se od samih početaka veže uz prvotnu viziju festivala – osvjetlava put nezavisnim umjetnicima. U sklopu Indirekt festivala, posljednjih deset godina sudjelovala su brojna velika imena hrvatske i inozemne suvremene umjetničke scene koji su svoj likovni trag ostavili putem murala; Miron Milić, Stipan Tadić, Sebastijan Dračić, Eugen Varzić, Ivona Jurić, Jan Sedmak, Nenad Cizl; a neke su danas proslavljene umjetnice kao što je Tea Jurišić (Kvar Illustration), svoje prve murale oslikale upravo na Indirektu. Od samih početaka, Indirekt podržava mlade umjetnike u svom nastajanju pa će tako ove godine svoj pečat gradu dati studenti Akademije likovnih umjetnosti Petra Divković, Nikolina Žabčić i Nikola Grabovac koji svojim radom već ostvaruju zapažene rezultate i uspjehe na izložbenim događanjima.

Izvor: Društvene mreže

Petra Divković bavi se ilustracijom i stripom, a njezine su radove mogli vidjeti i brojni posjetitelji zagrebačke Laube. U svom radu, istražuje motive stvarnih i imaginarnih ljudskih te životinjskih likova kroz njihovu transformaciju i stiliziranje, kao i egzistencijalne situacije koristeći pritom karikaturu, apstrahiranje i tekst. Izlagala je u sklopu Laubinog projekta "Šalji dalje" i sudjelovala na nekolicini skupnih izložbi u Zagrebu.

Nikolina Žabčić je ilustratorica i animatorica. Uz studij, ilustrira slikovnice i dizajnira naslovnice za slikovnice. Pored brojnih skupnih izlaganja, imala je pet samostalnih izložbi u Zagrebu, Splitu i Ljubljani. Nikola Grabovac bavi se ilustracijom, skulpturom, fotografijom, dizajnom i oslikavanjem murala. Kroz svoje radove istražuje ljudskost, osjećaje, razum i ideje. Dosad je sudjelovao na brojnim skupnim izložbama, a publici se pobliže predstavio i samostalnim izložbama u Laubi.

U savudrijski kamp Veli Jože, ove godine stiže i projekt iz zagrebačke Bookse - Učitavanje gdje će jedan od utemeljitelja ovog zanimljivog projekta - Vigor Vukotić - ugostiti Dušana Strajnića (Stray Dogg) i Roka Crnića (Porto Morto).

Uz glazbu, umjetnost i književnost - na Indirektu vas od 10. do 11. lipnja očekuje i sajam umjetničkih rukotvorina Artwood, a sve audiofile zasigurno će razveseliti Sajam vinila tijekom cijelog trajanja festivala.

Uspomene iz ljetnog kampa koje se zauvijek pamte

Nadomak mora, u zaklonu borove šume, na samo par koraka od glazbene pozornice, kamp Veli Jože nudi smještaj za sve vesele kampere i prijatelje festivala. Red glazbe, red mora i popratnih sadržaja formula su našeg dobrog raspoloženja. Opustite se vježbajući jogu uz miris borova, potražite spas od ljetnih vrućina u osvježavajućem moru i oporavite se od možda mrvicu pretjeranog uživanja u koncertima.

Ulaznice za Indirekt festival dostupne su putem Entrio sustava. Iz festivalske organizacije podsjećaju da se smještajni kapaciteti brzo popunjavaju, pa savjetuju da svoja mjesta u Indirekt kampu osigurate čim prije. Sve informacije možete pronaći na društvenim mrežama festivala Indirekt - music&art festival. Program je sufinanciran sredstvima Grada Umaga, Turističke zajednice Grada Umaga te sredstvima iz natječaja Jer svirati se mora 2, Ministarstva kulture i medija RH, Hrvatske glazbene unije i Hrvatskog društva skladatelja.