engleski humor

Komedija sezonu završava predstavom 'Treba se znati ponašati' nagrađivanog britanskog komediografa Alana Ayckbourna

17.06.2021 u 13:28

Bionic
Reading

Gradsko kazalište Komedija tekuću će sezonu završiti pretpremijernim predstavljanjem publici svojeg novog dramskog naslova, komedije Alana Ayckbourna "Treba se znati ponašati" u režiji Tomislava Pavković, čija će prva izvedba biti u subotu, 19. lipnja

Sir Alan Ayckbourn (1939.) jedan je od najizvođenijih i najuspješnijih britanskih komediografa koji je do sada napisao više od 80 komedija i gotovo sve su punile dvorane i uveseljavale publiku desetljećima. Nagrađivan, hvaljen od kritike i publike, Ayckbourn je postao sinonim za engleski humor, za britku duhovitu komediju karaktera i situacije.

Kazalište Komedija uskoro donosi jedan od njegovih najboljih komada, prvi dio trilogije "Normanovska osvajanja" pod naslovom "Treba se znati ponašati", u prijevodu redatelja i pedagoga, pokojnog Tomislava Radića, stoji u najavi.

"Table Manners", kako glasi originalni naslov ove poznate komedije, u svojoj aluziji na pristojno ponašanje za stolom parodira razne ljudske slabosti. Ovaj brzi i veseli komad prava je studija zanimljivih osobnosti dovedenih u neobičnu, a opet sasvim moguću situaciju.

Radnja prati tri para tijekom jednog ljetnog vikenda kada su se njihovi rodbinski, prijateljski i ljubavni odnosi bespovratno zamrsili.

"Poseban je užitak gledati šašavog, nekonvencionalnog Normana koji je toliko 'vješt' u svim zapletima da mu zaista ništa ne polazi za rukom", ističu iz Komedije.

U predstavi igraju Vanja Ćirić, Dajana Čuljak, Ana Magud, Ivan Glowatzky, Goran Malus i Ivan Magud, iza kojih su dva mjeseca intenzivnih proba. Autorski tim uz redatelja još čine scenografkinja Irena Kraljić i kostimografkinja Eva Karakaš Bedrina.

"Ayckbourn je uvijek znao nasmijati publiku prikazujući svoje likove dopadljivo, iskreno i bez cenzure, a zapleti u koje ih stavlja toliko su smiješni da se čine nemogućim, sve dok se ne prisjetimo koliko nas puta život iznenadi. Stoga su njegove komedije uvijek poslastica za publiku, a u svojoj strukturi oslonjene su na glumačke bravure i vještinu", ističu iz Komedije.

"Ovaj izvrsni engleski autor već se i prije dokazao na daskama kazališta Komedije (Od kreveta do kreveta, Kako voli druga strana, Kako se uzme, Što sve činimo zbog ljubavi), a njegove komedije bile su sjajno prihvaćene u Zagrebu kad god bi se pojavio na repertoaru. Vjerujemo da će i ova komedija, čija nas premijera očekuje u rujnu, s jednakom uspjehom zaživjeti na Komedijinoj pozornici", poručuju iz toga kazališta.

Nakon prve pretpremijerne izvedbe, slijede još izvedbe 23., 24., 29. i 30. lipnja.