u 2020.

'O jednoj mladosti' redatelja Ivana Ramljaka dobitnik Nagrade Dokumetar za najbolji film

17.06.2021 u 12:02

Bionic
Reading

Film "O jednoj mladosti" Ivana Ramljaka osvojio je Nagradu Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film u 2020. godini, objavili su u četvrtak organizatori

Nagrade Dokumetar, kojima je cilj valorizacija domaće dokumentarne produkcije i povećanje njezine vidljivosti, dodijeljene su u zagrebačkom Dokukinu KIC u više kategorija.

Dokumetar za najbolji hrvatski dokumentarni film dodijelio je žiri redakcije portala Dokumentarni.net (Janko Heidl, Iva Rosandić, Ivan Laić, Sara Simić i Hrvoje Krstičević), dok je strukovne pobjednike odabrao tročlani žiri - Nino Kovačić, Dina Pokrajac i Marko Stojiljković.

Kako je obrazloženo za Ramljakov film koji je nastao u produkciji Akademije dramske umjetnosti u Zagrebu, autor "naizgled jednostavnom kolažnom tehnikom autor evocira subjekt, ne samo na narativnoj, već i na strukturalnoj razini.

"Intermedijalnošću u srži filma na neočekivan način propituje ideju naknadnog koautorstva. Istovremeno, intimistički moment nadilazi konkretni historijski trenutak i ima snagu transgeneracijskog razumijevanja”, ocijenio je žiri.

Dokumetar za najbolju režiju  dodijeljen je Đuri Gavranu za film „Jedna od nas” (Pipser, 2020.),  jer je redatelj "koristeći vrlo ograničena izražajna sredstva uspio sa zadivljujućom smirenošću iznijeti mučnu ispovijed o brutalnom zlostavljanju srednjoškolske drugarice i neugodnoj tajni koja osujećuje njegovu petnaestu godišnjicu mature." 

"Suptilna gradacija napetosti samo još intenzivnije potencira užas koji se raspliće pred nama bez da i u jednom trenutku sklizne u patetični prosede", dodali su.

U kategoriji najbolje fotografije ovogodišnji Dokumetar pripao je prerano preminulom Marku Čakloviću, čije su fotografije uvrštene u film koji je njemu posvećen, "O jednoj mladosti”.

"Kolažiran od arhivskih fotografija pokojnog Marka Čaklovića i njegovih amaterskih snimki na kućnim video-formatima, film 'O jednoj mladosti' je artistički naravnana vizualna poslastica, svojevrsna vremenska kapsula koja nas transponira u doba kada se činilo da još ima nade i pohvala ponekad autodestruktivnoj mladenačkoj energiji”, obrazloženje je žirija.

Dokumetar za najbolju montažu pripao je Aleksandaru Juriću za rad na filmu „Zašto mama vazda plače?” Karmen Obrdalj (Akademija umjetnosti univerziteta u Banjoj Luci / Samostalna produkcija). 

"Suptilnom i istovremenom snažnom asocijativnom montažom filma 'Zašto mama vazda plače?' stvoren je uvjerljiv ritam atmosfere koju kadrovi, poput razglednica u trajanju, sustvaraju uz sugestivan glas naratorice. Sa svakom smo scenom sve uvučeniji u njezinu priču, do samog kraja i bez popuštanja", obrazložio je žiri svoju odluku.

Nagrada Top of the Docs, za najbolji hrvatski dokumentarni film protekle godine po izboru glavnog urednika portala Dokumentarni.net, Hrvoja Krstičevića također je pripala filmu „O jednoj mladosti” Ivana Ramljaka.

Po njegovim riječima, Ivan Ramljak bez lažne sentimentalnosti slaže mozaik vlastitog života, kroz prisjećanje na preminulog prijatelja kojeg ponekad nije bilo lako razumjeti, ali kojeg je bilo lako voljeti. 

Nagrade Dokumetar organiziraju udruga Dokumetar i portal Dokumentarni.net, uz pokroviteljstvo Gradske skupštine Grada Zagreba.