milo rau

Na ZagrebDoxu retrospektiva posvećena jednom od najkontroverznijih europskih umjetnika: Što bi Isus danas propovijedao?

17.06.2021 u 10:33

Bionic
Reading

U već uhodanom ritmu u kojemu se izmjenjuju filmske projekcije tijekom cijeloga dana ZagrebDox u četvrtak je dio svog programa posvetio švicarskom kazališnom i filmskom redatelju Milu Rauu.

Retrospektiva filmova autora poznatog po ostvarenjima u kojima obrađuje aktualne političke i društvene teme dostupna je i online do završetka ovogodišnjeg festivala.

Na Vimeo kanalu uz kod za besplatno gledanje MILORAU, prikazuju mu se tri ostvarenja, a najnovije, "Novo evanđelje" u četvrtak u Teatru &TD od 18 sati, nakon čega slijedi njegovo prethodno snimljeno majstorsko predavanje.

Rau u "Novom evanđelju" propituje kako što bi Isus propovijedao u 21. stoljeću, tko bi mu bili učenici i kako bi današnji čelnici sekularne i duhovne vlasti reagirali na povratak i provokacije najutjecajnijeg proroka i socijalnog revolucionara u povijesti.

Pritom predstavlja Pobunu dostojanstva, pokret koji se zalaže za prava migranata koji su pristigli u Europu putem Mediterana, a potom su pretvoreni u roblje na plantažama rajčica na jugu Italije i žive u neljudskim uvjetima u getima.

"Redatelj i njegova ekipa odlaze na ishodišnu točku evanđelja i postavljaju kazališnu predstavu, pasiju o kraju čovječanstva. U Materi, gradu na jugu Italije gdje su snimani svi veliki filmovi o Isusu, od Pasolinijeva do Gibsonova, rađa se autentično političko, ali i kazališno i filmsko Novo evanđelje 21. stoljeća", ističe se u najavi filma.

Online su dostupni njegovi filmovi "Kongoanski tribunal", autentičan prikaz jednog od najvećih i najkrvavijih gospodarskih ratova u povijesti čovječanstva, "Moskovsko suđenje" koje kroz priču o grupi Pussy Riot tematizira represivan odnos Putinova režima prema umjetnicima i slobodi izražavanja, te "Posljednji dani Ceaușescuovih" u kojem rekreira suđenje i smaknuće despotskog rumunjskog vladajućeg para, dopunjujući film iskazima očevidaca i arhivskom građom.

Milo Rau, jedan od danas najnagrađivanijih, najzanimljivijih i najkontroverznijih europskih umjetnika, djeluje na području kazališta, filma i multimedije. Umjetnički je ravnatelj kazališta NTGent u Belgiji.

Studirao je sociologiju, njemački i romanske jezike i književnost u Parizu, Berlinu i Zürichu te od 2002. realizirao preko 50 kazališnih predstava, filmova, knjiga i akcija za koje je stekao brojna priznanja.

Njegove kazališne produkcije sudjelovale su na svim važnijim međunarodnim festivalima i obišle 30 zemalja diljem svijeta, a podjednako su mu uspješni i filmovi.

Također radi kao kritičar, predavač i pisac, a dosad je objavio 15 publikacija koje su prevedene na engleski, francuski, talijanski, nizozemski, kineski, norveški. Za svoj književni rad nagrađen je nekim od najprestižnijih njemačkih književnih nagrada.

Iz programa za četvrtak se izdvaja i hrvatska premijera filma Tihe Gudac, "Žica", u 20 sati u Kinu SC, koji je svjetsku premijeru imao na najvećem njemačkom festivalu dokumentarnog filma DOK.fest München. Autorica u filmu bilježi dinamiku pograničnog područja na obali rijeke Kupe, granici hrvatske i slovenske države, putem kojega imigranti pokušavaju doći do Europe.

Program ZagrebDoxa uobičajeno će početi u 15 sati besplatnim projekcijama u Teatru &TD i MM centru, a u 16 sati u Kinu SC bit će prikazan film "Priče iz zatvorske ćelije" mađarskog redatelja Ábela Viskija, o odnosu između očeva koji su u zatvoru i njihove djece. Kako bi održali kontakt sa svojom djecom, zatvorenici im pišu bajke, koje se potom pretvaraju u filmove u kojima djeca glume glavne uloge.

MM centar donosi reprizne projekcije domaćih filmova "Povratak" Petra Vukičevića, Samo je nebo iznad nas Renate Lučić, "Sada sam ja Irena" Jasmine Beširević, "Čekaj me" Damira Markovine, kao i filma "Moj ujak Tudor" Olge Lucovnicove.

Kino SC od 18 sati prikazuje film "Juha od jastoga", koji će osobno predstaviti jedan od autora, Rafael Molés, a koji prati transformaciju ribarskog gradića na Islandu kao posljedicu dominantnog načina života suvremenoga svijeta. Društveni život uglavnom se odvija u lokalnoj gostioni dvojice braće, uz pune zdjelice njihovog popularnog specijaliteta – juhe od jastoga.

U 21 sat u MM centru na rasporedu je film iz programa Teen Dox, "Greška u Matrixu" redatelja Rodneya Aschera, dok će u istom terminu u Teatru &TD biti prikazan film iz regionalne konkurencije, "Tobi u bojama duge" Tobi) mađarske redateljice Alexe Bakony o problemima transrodne osobe u maloj sredini.

Na Ljetnoj pozornici Tuškanac u 21,30 sati bit će prikazan film iz programa Triler Dox, "Disident" Bryana Fogela.

Festivalski dan završava projekcijom u 22 sata u Kinu SC, filmom "Laka ljubav" Tamera Jandalija, koji u kombinaciji dokumentarnog i fikcionalnog prati sedam muškaraca i žena u potrazi za srećom u Kölnu. Prikazuje se u okviru festivalskog programa posvećenog ljubavi.