UVIJEK PRVA

Knjižnica Fran Galović iz Koprivnice je Knjižnica godine

12.11.2013 u 12:09

Bionic
Reading

Priznanje Knjižnica godine dodijeljeno je Knjižnici i čitaonici Fran Galović iz Koprivnice na središnjoj nacionalnoj svečanosti Dana hrvatskih knjižnica

Uoči dodjele priznanja održana je konferencija za novinare na kojoj je predsjednica Hrvatskog knjižničarskog društva Marijana Mišetić istaknula kako je Knjižnica Fran Galović u ovom trenutku, možda, najbolja narodna knjižnica u Hrvatskoj.

'Najbolja je zato što je posvećena potrebama svoje sredine. Ova je ustanova uvijek znala u svoj rad implementirati sva znanja koja je mogla steći od razvoja naše djelatnosti', kazala je Mišetić.

Podsjetila je da je prošle godine spomenutu nagradu dobila knjižnica u Zadru jer zna biti drukčija, za razliku od nje, knjižnica u Koprivnici uvijek je znala biti prva, rekla je Mišetić.

Ravnateljica koprivničke knjižnice Dijana Sabolović Krajina podsjetila je da je ta ustanova prva uvela uslugu za slijepe i slabovidne. Pionir je u digitalizaciji zavičajnog tiskanog blaga, a može se podičiti i time što je prva u Hrvatskoj u suradnji s bolnicom pokrenula uslugu za djecu i njihove mame. Kroz ovu uslugu bebama se poklanja paket sa slikovnicom uz obrazloženje majkama zašto je važno djeci čitati od prvoga dana. Osim navedenoga, ova je ustanova pokrenula program namijenjen romskoj populaciji.

Između ostaloga, Marijana Mišetić istaknula je da će ove i sljedeće godine svjetske, pa tako i naše knjižnice raditi pod motom 'Jake knjižnice, jaka društva'.

'Istraživanje u 18 europskih zemalja pokazalo je da je tijekom ove godine 100 milijuna korisnika koristilo usluge narodnih knjižnica. U njima je tijekom posljednjih 12 mjeseci 24 milijuna Europljana, većinom starijih osoba, pripadnika manjina te stanovnika ruralnih područja, sudjelovalo u različitim neformalnim besplatnim programima učenja', rekla je Mišetić. Prošle se godine čak 1,5 milijuna stanovnika Europe prijavilo za posao koristeći informacije iz knjižnica. Njih 250 tisuća posao je dobilo zahvaljujući besplatnom pristupu internetu koji omogućavaju narodne knjižnice.

Istraživanje koje su provele britanske knjižnice, istaknula je Mišetić, pokazalo je da se sredstva uložena u rad knjižnica vraćaju zajednici peterostruko veća. 'Ulaganje u knjižnice, dakle, donosi siguran pet puta veći povrat sredstava i potiče rast ekonomije', naglasila je Mišetić.