SUKOB INTERESA

Književni nobelovac usred skandala

20.11.2012 u 10:00

Bionic
Reading

Kako piše Frankfurter Allgemeine Zeitung, problem oko ovogodišnje dodjele Nobelove nagrade za književnost kineskom piscu Mo Yanu mogla bi predstavljati činjenica da je za njega glasao i njegov švedski prevoditelj Göran Malmqvist, član Švedske akademije, koji se tako izložio optužbama za sukob interesa

U današnjem svijetu u kojem se u svemu traži transparentnost, odluke o tome tko će biti nagrađen Nobelovom nagradom jedna su od rijetkih kakvih-takvih globalnih misterija. Zato se svake godine, naročito kada je riječ o Nobelovoj nagradi za književnost te mir, nestrpljivo čeka izlazak nadležnih pred medije i objava jednog ili više imena koja će instantno postati svjetski slavna, i to ne onaj način koji nudi tek 15 minuta slave, nego upisivanje na ekskluzivnu i elitnu listu čovječanstva.

Ove godine je na tu listu došao i kineski pisac Mo Yan, dobitnik ovogodišnjeg Nobela za književnost, čiji literarni talent nitko ne dovodi u pitanje. Bilo je, očekivano, diskusija oko toga da se Mo Yan baš i ne gura u prve redove kritičara kineskog komunističkog režima, koje su zaključene konstatacijom da Nobelova nagrada za književnost prvenstveno nagrađuje umjetnički rad, a ne politički angažman – što, naravno, nije baš uvijek tako.

Potencijalni skandal oko Nobela za Mo Yana je zato došao s potpuno druge strane, iz Švedske akademije koja odlučuje o dobitniku, a čiji je član i 88-godišnji sinolog Göran Malmqvist. Dotični je, kako javljaju švedski mediji, dugogodišnji osobni prijatelj Mo Yana, kao i njegov prevoditelj na švedski jezik! To između ostaloga znači da Malmqvist i potencijalno profitira ako autor kojeg on prevodi na švedski dobije Nobelovu nagradu za književnost, koja uz slavu i novčani iznos od više od milijun dolara znači i veliki interes javnosti za knjige nagrađenog, pa slijedom toga i bolju prodaju.

S obzirom na to kako se plaćaju prevoditelji, nije baš uvjerljiva optužba da će Göran Malmqvist značajno dodatno financijski profitirati od toga što je Mo Yan postao nobelovac, ali ostaje otvoreno pitanje lobiranja i utjecaja na dodjelu nagrade kineskom piscu, te kolika je u svemu tome zasluga njegova švedskog prijatelja. Ipak, treba naglasiti da o Nobelovoj nagradi za književnost odlučuje osamdeset članova Švedske akademije, pa je upitno koliko jedan od njih može utjecati na sve ostale.

U svakom slučaju, pitanja su postavljena, ali odgovora iz Švedske akademije zasad nema, a možda ga uopće neće ni biti. Svađe oko Nobela za književnost, tko ga je dobio a tko nije iako je trebao, te jesu li razlozi za dodjelu i politički, a ne isključivo književni, već su desetljećima dio standardnog folklora najvažnije svjetske književne nagrade, pa će najvjerojatnije i slučaj Görana Malmqvista postati još jedna anegdota te povijesti. Mo Yan će, pak, Nobelovu nagradu za književnost primiti na svečanoj ceremoniji 10. prosinca.