ciklus 'posve novi organ'

Kinoteka uz premijerne naslove nastavlja s Cronenbergovim filmovima

21.03.2023 u 13:01

Bionic
Reading

Zagrebačko kino Kinoteka u utorak premijerno predstavlja film 'Da li ste vidjeli ovu ženu?', a u nastavku tjedna slijedi ciklus Cronenbergovih filmova koji istražuju odnos psihe, tijela i uma

Srpsko-hrvatska koprodukcija "Da li ste vidjeli ovu ženu?", debitantski rad Dušana Zorića i Matije Gluščevića, govori o ženi koja u tri različite priče dobiva priliku proživjeti tri različita života. Svjetsku premijeru imao je na Tjednu kritike u Veneciji, a glavnu ulogu odigrala je jedna od najboljih hrvatskih glumica Ksenija Marinković. Nakon premijere film kreće u redovnu distribuciju.

Ovaj se tjedan u Kinoteci nastavlja ciklus "Posve novi organ", Davida Cronenberga, s filmovima u kojima se potisnuti osjećaji kao što su bijes, krivnja i strah manifestiraju u obliku tjelesnih promjena, mutacija i čudovišta.

U srijedu se prikazuje "Nakot", priča muškarcu koji primjećuje ozlijede na tijelu svoje kćeri te za njih sumnjiči svoju bivšu suprugu Noru, zatvorenu u psihijatrijskoj bolnici. Riječ je o prvoj Cronenbergovoj produkciji s velikim glumačkim zvijezdama (Oliver Reed, Samantha Eggar).

Slijede "Muškarci" Alexa Garlanda, atmosferičan psihološki horor o ženi koja odlazi u provinciju kako bi se oporavila od toksične veze i smrti svoga partnera, ne znajući da će se tamo susresti s utjelovljenjem vlastite krivnje.

Bit će tu i jedan od najboljih Cronenbergovih filmova "Ukleti blizanci", psihološka drama s Jeremyjem Ironsom, inspirirana istinitim slučajem o dvojici karizmatičnih ginekologa, jednojajčanih blizanaca, koji dijele sve, pa i partnerice.

Tjedan zaključuje "Pauk" s Ralphom Fiennesom, priča o shizofreniku koji se po izlasku iz bolnice pokušava priviknuti na svakodnevni život, no zapliće se u mrežu sjećanja na traumu iz djetinjstva.

Među novitetima Kinoteke su još filmovi "Blizu" Lukasa Dhonta, "Osam planina" Felixa van Groeningena i Charlotte Vandermeersch, "Poslije sunca" Charlotte Wells, "Punim plućima" Radislava Jovanova Gonza, te distopijski triler "Zločini budućnosti" Davida Cronenberga i oskarovski laureat "Sve u isto vrijeme" Daniela Scheinerta i Daniela Kwana, a na repertoaru je i "Dnevnik Pauline P." Nevena Hitreca adaptacija popularne knjige Sanje Polak.