25. ožujka

Austrijska umjetnica Katrina Daschner gostuje u MSU

21.03.2023 u 09:22

Bionic
Reading

Austrijska umjetnica Katrina Daschner gostuje 25. ožujka, u sklopu popratnog programa izložbe 'Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas' u zagrebačkom MSU, gdje će se prikazati njezin najpoznatiji dugometražni igrani film 'Hiding in the Lights'

Nakon projekcije, s umjetnicom će se održati razgovor o filmu, nastalom između 2012. i 2020., koji se sastoji od osam kraćih cjelina inspiriranih erotsko-psihološkim romanom "Novela sna" Arthura Schnitzlera (1926.), po kojem je nastao i posljednji film Stanleya Kubricka "Oči širom zatvorene", najavljeno je iz MSU-a.

Kako se objašnjava u najavi, autorica interpretira taj tekst u queer ključu i izokreće priču koja je skandalizirala bečku javnost u vrijeme kad je izdana, temeljeći je na odnosu lezbijskog para u dugotrajnoj vezi.

"Erotsko putovanje ujedno je i putovanje prema kinematografskim izvorima – vodvilju i burleski pomoću kojih Daschner izvrsno uprizoruje ironiju, teatralnost i humor koristeći filmske kostime i maske za dekonstrukciju fikcije i stvarnosti", napominje se.

Katrina Daschner (Hamburg, 1973.) živi i radi u Beču, stvarajući s različitim usko povezanim medijima u rasponu od skulpture, tekstila, glazbe, performansa i filma.

Dobitnica je nagrade Otto Mauer, jedne od najprestižnijih nagrada za suvremenu umjetnost u Austriji.

Izlagala je diljem svijeta i sudjelovala na međunarodnim filmskim festivalima u Oberhausenu, Wroclawu, New Yorku. Dosad najveću izložbu imala je u bečkom Kunsthalleu 2022. godine.

Izložba MSU-a "Tijelo i teritorij: umjetnost i granice u Austriji danas" kustosica Jasne Jakšić i Radmile Ive Janković, predstavlja radikalni performans i feminističko nasljeđe koje daje glas ušutkanima – ženama, queer osobama, doseljenicima, izbjeglicama i migrantima.

Predstavlja tridesetak umjetnica, umjetnika i umjetničkih kolektiva kroz sedamdeset djela, može se razgledati do 16. travnja.