rijeka

Kazališno vijeće uputilo dva prijedloga o završetku mandata intendanta Blaževića. Dogradonačelnica Sandra Krpan: Postupate suprotno stavu ministrice kulture

03.08.2022 u 10:10

Bionic
Reading

Zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan u utorak je ustvrdila da je Kazališno vijeće (KV) HNK Ivana pl. Zajca, poslavši Gradskom vijeću prijedlog odluke o razrješenju intendanta Marina Blaževića, postupilo suprotno uputi gradonačelnika i stavu ministrice kulture

Podsjetimo, kazališno vijeće u utorak je odlučilo Gradskom vijeću proslijediti zahtjev intendanta Blaževića za prijevremenim završetkom mandata u prosincu 2023., ali i prijedlog za razrješenje po kojemu Blažević više nema povjerenje Kazališnog vijeća.

Sandra Krpan u priopćenju ističe kako je ministrica poslala dopis "u kojem izražava žaljenje zbog situacije u Rijeci i činjenice da se već tjednima vodi neargumentirana hajka protiv riječkog intendanta" te kako smatra da ne postoje temelji za njegovo razrješenje. Ministrica je, kaže, navela da se u još nekoliko gradova politički sukobi rješavaju smjenama sposobnih ravnatelja u kulturi ili se, pak, kulturne institucije koriste kao sredstvo za postizanje drugih ciljeva.

Zamjenica gradonačelnika smatra da obrazloženje sadrži paušalne ocjene, da je sramotno i u maniri linča iznesena ta točka na Kazališnom vijeću jer intendantu na sjednici nije dopušteno očitovanje te je, kaže, uvjerena da prijedlog neće poduprijeti većina u Gradskom vijeću.

Dodala je da su članovi KV-a izabrani da zastupaju interes osnivača, Grada Rijeke, a ne poštuju uputu koju im osnivač šalje te da su danas preuzeli i odgovornost za ugrožavanje poslovanja i rada kazališta.

Osvrnula se i na zahtjev intendanta, kojim on traži skraćenje mandata na osobni zahtjev, godinu dana prije isteka mandata, ističući da ga je gradonačelnik zamolio da povuče taj zahtjev jer nema objektivnih razloga za njegov odlazak.

Sandra Krpan još je navela da je Ministarstvo kulture provelo nadzor u kazalištu, a nepravilnosti nisu pronađene te da interna revizija, koju je uputio gradonačelnik, još traje.

Gradskom vijeću dva prijedloga o završetku mandata intendanta riječkog HNK

Podsjetimo, KV je primilo zahtjev intendanta za prijevremenim okončanjem mandata na osobni zahtjev, na 31. prosinca 2023., godinu dana prije isteka mandata. Blažević je rekao da traži razrješenje ponajprije iz osobnih razloga pa bi odbijanjem odbili i njegovo pravo da odstupi iz osobnih razloga.

Predsjednik KV-a Zvonimir Peranić izvijestio je da su dobili pismo gradonačelnika sa zamolbom za povlačenje zahtjeva za razrješenje intendanta na osobni zahtjev s dnevnog reda. U dopisu stoji da je obavljen upravni nadzor ministarstva, u kojemu nisu uočeni nedostaci u radu, a interna revizija osnivača, Grada Rijeke, još je u tijeku.

Peranić je kazao da osnivač predlaže da se o zahtjevu intendanta za razrješenjem ne raspravlja do završetka revizije, a zaprimljen je i dopis ministrice kulture koja je također istog stava, zabrinuta u vezi s događanjima u Rijeci.

KV je uvrstio na sjednici u dnevni red i prijedlog o razrješenju intendanta, koji je podnijelo Kazališno vijeće, pročitao član KV-a Dražen Mikulić, dok je šire obrazloženje iznio član KV-a Bojan Šober. Uz prijedlog odluke, Gradskom vijeću će biti dostavljeno i očitovanje intendanta, za koje je određen rok do 5. rujna.

U obrazloženju se navodi da se prijedlog podnosi zbog neusvojenog izvješća o radu HNK na sjednici Gradskog vijeća održanoj 4. svibnja, zbog uvida u ravnateljske ugovore te naknadnih odluka i aneksa koji pogoduju privilegiranim pojedincima.

'Sačekuša za intendanta'

Navedena su neiznošenja istine na traženja i upite o ugovorima i isplatama za vrijeme sudjelovanja na EPK, rad izvan kazališta intendanta i članova Uprave bez suglasnosti, afere u kojima je sudjelovao ili ih je proizveo intendant, narušeno povjerenje između djelatnika i Uprave te urušeni ugled i nesagledive štete učinjene kazalištu.

Blažević je ustvrdio da nema legalne osnove za takvo razrješenje, kao ni negativnog revizijskog nalaza, dodavši da je KV od gradonačelnika i ministrice kulture upozoren da takav prijedlog neće poduprijeti.

Smatra da bi se time onemogućila realizacija nove kazališne sezone, ugrozila prodaja pretplate, načinila programska šteta i onemogućilo pravovremeno prijavljivanje programa na natječaje, pa kazalište u 2023. ne bi imalo sredstava za programe te da bi bila ugrožena provedba europskih projekata i otežana primjena novog kolektivnog ugovora.

Gradski pročelnik za kulturu Ivan Šarar ističe važnim da se kazalištu nanese minimalna šteta, da kazalište radi i gostuje. Ima i nezadovoljnih, ali smjena treba biti obavljena na primjeren način, rekao je, ocijenivši kako se "sačekušom na sjednici želi šutnuti intendanta bez rasprave."

KV se sastoji od pet članova, u njemu su sada predstavnici osnivača Bojan Šober, Zvonimir Peranić i Dalibor Laginja, predstavnik zaposlenih Slavko Sekulić i predstavnik umjetnika Dražen Mikulić.