kriza u riječkom hnk

Intendant Marin Blažević: 'I ja sam morao sam čistiti svoj ured. Drugog rješenja nije bilo, a od sutra kreće redoviti protokol čišćenja u kazalištu'

07.12.2021 u 18:01

Bionic
Reading

Blažević je za tportal pojasnio situaciju koja je dovela do toga da se plesače pozove da pomognu s čišćenjem na, kako napominje, dobrovoljnoj bazi

Vijest se jutros proširila brzo poput požara: plesači i plesačice baletnog ansambla riječkog HNK Ivana pl. Zajca u posljednje vrijeme sami su čistili svoje radne prostore, uključujući toalete i tuševe u kazalištu.

'Nedavno smo ostali bez čistačice pa smo morali to sami preuzeti. Nije to naš posao i ne želimo ga raditi. No, u kazalištu su uobičajeni ugovori na određeno i bojimo se da nam, ako se usprotivimo i odbijemo čistiti, neće produžiti ugovore,' izjavili su anonimno neki od članova riječkog baletnog ansambla Jutarnjem listu.

Reagiralo je i Hrvatsko društvo profesionalnih baletnih umjetnika (HDBPU), čiji je predsjednik Svebor Sečak za isti list priopćio kako se HDBPU ne slaže s takvim tretmanom profesionalnih plesača.

'Zajedno sa Sindikatom ćemo pratiti razvoj situacije i sukladno tome djelovati', rekao je predsjednik udruženja za Jutarnji list.

Marin Blažević za tportal: 'Radilo se o dobrovoljnom angažmanu'

Nastavno na ove medijske napise, kontaktirali smo intendanta riječkog HNK Ivana pl. Zajca Marina Blaževića. U razgovoru za tportal opovrgnuo je tezu da se radilo o nametnutoj obvezi plesačima i plesačicama da čiste kazališni prostor te je pojasnio situaciju koja je dovela do toga da ih se pozove da pomognu s čišćenjem na dobrovoljnoj bazi.

'U danima kada su uvedene obavezne COVID potvrde za sve zaposlenice i zaposlenike u javnim službama, pa tako i u kulturnim ustanovama odnosno kazalištima, preko 20 naših zaposlenica i zaposlenika je otvorilo bolovanje, a među njima i tri spremačice, od pet koliko ih imamo. Jedna je bila na bolovanju već otprije,' rekao nam je Blažević, dodajući kako ne može znati jesu li navedena bolovanja na isti dan bila otvorena zbog izbjegavanja obveze ulaska u radne prostore kazališta s COVID potvrdama, ili je riječ o drugim razlozima.

'Međutim, činjenica je da smo u jednom danu ostali bez praktički cijele jedne službe u kazalištu', nastavio je Blažević, pojasnivši i kako se radni prostori kazališta, kako oni za zaposlenike, tako i za publiku, prostiru na preko 5000 kvadrata.

'Naravno, odmah smo kontaktirali Hrvatski zavod za zapošljavanje. Od preko trideset mogućih kandidata i kandidatkinja za hitnu zamjenu, samo je jedna osoba prihvatila mogućnost zapošljavanja. Kontaktirali smo i vanjske servise, međutim niti jedan od njih se nije mogao u roku jednog, dva dana reorganizirati tako da počne redovito čistiti 5000 kvadrata', rekao nam je intendant riječkog HNK, dodajući kako je nakon tih saznanja odlučio uputiti pismo zaposlenicima kuće te ih pozvati na razumijevanje, strpljenje i pomoć.

Kako je u baletu, pojasnio nam je Blažević, situacija bila naročito kritična - jer balet je specifičan, s obzirom na to da je riječ o jednoj vrsti umjetničkog, ali i fizičkog rada - čišćenje je u prostorima baleta bilo potrebno daleko češće nego u drugim prostorima kazališta.

'Zbog te kritične situacije, ravnateljica baleta Maša Kolar i producentica baleta Kristina Kaplan odlučile su svojevoljno čistiti te prostore, kako ne bismo morali prestati s radom i suspendirati cijeli program baleta, koji u ovo vrijeme priprema obnovu Orašara u Rijeci', nastavio je Blažević.

Rekao nam je i kako se nakon dan, ili dva takvog čišćenja, ravnateljica baleta Kolar prije jedne probe obratila baletnom ansamblu te pozvala - one koji to žele - da joj dobrovoljno prije ili poslije probe pomognu očistiti prostor.

'Treba reći i kako se tu radi o 300 kvadrata baletnog prostora, a ne onih 5000', dodao je Blažević pa nastavio o tome kako u prvi mah nitko od članova baleta nije imao ništa protiv tog prijedloga ravnateljice.

'Stoga je ona idući dan oglasila raspored dobrovoljnog čišćenja, na kojemu nije pisalo da je riječ o obvezi. Raspored je bio sastavljen naprosto iz razloga da se članovi i članice baleta mogu organizirati, kako ne bi nepotrebno svaki dan dolazili svi volontirati. Treba dodati i kako je prema tom rasporedu bilo predviđeno da u tri tjedna svaki član baleta dobrovoljno pomogne oko čišćenja jedan put, po pola sata', pojasnio nam je intendant riječkog HNK.

Dan kasnije, nastavio je, ravnateljica baleta Kolar primila je poruku na WhatsApp grupi u kojoj su je članovi i članice baleta informirali da se svi ne slažu s tim prijedlogom. Nakon tog saznanja, rekao nam je Blažević, Maša Kolar je uklonila raspored i nakon toga je nastavila čistiti - sama.

'Dolazile su čistiti i dvije čistačice koje smo uspjeli organizirati, a povremeno su joj pomagale i kolegice iz ansambla koje su to htjele', kazao je Blažević.

Od sutra kreće redoviti protokol čišćenja u riječkom kazalištu

Situacija je u međuvremenu riješena, potvrdio nam je intendant. Čistačice su se vratile s bolovanja i u prostore kazališta ulaze s COVID potvrdama.

'Sve čistačice su se vratile s bolovanja, a jednu zamjenu smo uspjeli zaposliti. Ravnateljica baleta je danas zadnji put sama čistila, jer od sutra počinje redoviti protokol čišćenja u kazalištu. Inače, i ja sam čistio svoj ured u posljednjih dva tjedna. Smatram da živimo u izvanrednim vremenima i da je puno važnije što možemo izvoditi programe za našu publiku, nego da prestanemo s radom. Probajte zamisliti da smo obustavili program. I s time bi imali skandal, ali drugačije vrste', zaključio je Blažević.

Na medijske napise o problemu čišćenja u riječkom kazalištu reagirala je ranije i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek. U razgovoru za Jutarnji podsjetila je na pandemijske okolnosti koje su posebno udarile i na kulturni sektor.

'Intendant je u svojim izjavama potvrdio kako nitko nije zahtijevao od baletana da moraju čistiti prostore nego je ravnateljica baleta pozvala kolege koji žele volonterski pomoći da se uključe i pomognu njoj i producentici čistiti prostore dok uprava kazališta ne uspije naći zamjenu za čistačice koje su otišle na bolovanje na dan kad je stupila na snagu odluka o obveznim COVID potvrdama u javnim službama. Svima je poznato da prostori u kojima vježbaju baletani zahtijevaju veću razinu čistoće od nekih drugih radnih prostora. Ne znam što se točno događalo, ali pretpostavljam da je alternativa bila otkazati pokuse pa onda i izvedbe ako nije bilo moguće u kratkom vremenu naći zamjenu za čistačice,' kazala je ministrica za Jutarnji, pa nastavila:

'Ne bismo komentirali slučajeve kako se ravnatelji pojedinih javnih ustanova u kulturi suočavaju s različitim izazovima koje pred njih postavljaju uvjeti pandemije, dok god se ne ugrožavaju prava i slobode zaposlenika te pridržavaju donesenih mjera temeljem Odluka Stožera civilne zaštite RH za sprečavanje širenja zaraze koronavirusom. Poziv na opća načela higijene ili volonterske akcije pospremanja nakon vlastite upotrebe pojedinih prostora, ne smatramo pri tom ugrožavanjem bilo čijih prava i sloboda. Nije potrebno podsjećati da pandemija ostavlja teške posljedice na sektor kulture. Iako zaštićeni zakonskom obvezom osnivača da osigurava sredstva za rad kulturnim ustanovama, i javni kulturni sektor susreće se s brojnim poteškoćama i ravnatelji ulažu ogromne napore kako bi nastavili s radom u uvjetima izolacija, bolesti umjetnika i tehnike, manjeg broja publike pa i manjih prihoda itd. Ponajprije Vas podsjećam da je velikim naporima kako Ministarstva kulture i medija, tako i doista mnogih dionika kulturnih i umjetničkih djelatnosti, hrvatska kultura u ovim teškim pandemijskim okolnostima, bila velikim dijelom otvorena i da se raznim vrstama mjera i potpora pomagalo kako samostalnim umjetnicima, tako i svim drugim djelatnicima kulturnih i kreativnih industrija. Izražavam veliku zahvalnost, još jednom, svim umjetnicima, upravama i svima koji ulažu napore da bi se kulturni život nastavio,' rekla je ministrica Obuljen Koržinek Jutarnjem listu.

Dopis predsjednika HDPBU-a Svebora Sečaka: 'Predlažem ugroženim plesačima da putem središnjice Sindikata podignu tužbu za mobbing'

Tportal je došao i do dopisa predsjednika HDPBU-a Svebora Sečaka. Dio koji se odnosi na situaciju s čišćenjem u riječkom HNK prenosimo u cijelosti:

'Neugodno me iznenadila vijest da su članovi Baleta HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci bili primorani besplatno obavljati poslove čišćenja radnih prostorija i toaleta a po rasporedu koji je izvjesila njihova ravnateljica Maša Kolar, uz dopis intendanta Blaževića kojim pokušava zabraniti članovima Baleta bilo kakvu reakciju po tom pitanju. Odmah sam kontaktirao središnjicu Sindikata djelatnika u kulturi kako bismo pokušali prekinuti tu praksu koja je nezakonita i ponižavajuća. Nakon razgovora s predstavnicom Sindikata u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci uprava se djelomično povukla i odredili su da to nije obavezno već dobrovoljno, što također smatram neprihvatljivim, jer sigurno tako nešto ne bi predložili Zboru, Orkestru ili Drami. Na sastanku je prisustvovao i kolega Svebor Zgurić koji je tri dana nakon toga obaviješten kako mu neće produžiti ugovor i da ukidaju njegovo radno mjesto. Nejasno je kako se tako lako ukidaju radna mjesta u riječkom Baletu, kad su već prošle godine izgubili deset radnih mjesta i ostala ih je šačica koja jedva odrađuje repertoar. S druge strane, grupi ljudi koja je šutjela i nije se usudila ništa reći, odmah su ponuđeni novi ugovori s malo većom plaćom, ne bi li se kupila njihova daljnja šutnja. Sve se to događa u 75. obljetnici riječkog Baleta koji je nekada izvodio i velike klasične balete, a danas je sveden na minimum. Nakon što su prošle godine u Rijeci stariji plesači 'zbrinuti' na način da rade na zamjenskim radnim mjestima (npr. u Tehnici kao rekviziteri, biljeteri itd.), bojim se da je sve što se tamo događa samo pokus za ono što bi se moglo dogoditi i drugim ansamblima ukoliko bi zaživio Zakon o kazalištima kako ga predviđa nacrt koji smo odbacili. Predložit ću Sveboru i drugim ugroženim plesačima da putem središnjice Sindikata podignu tužbu za mobbing, jer se to ne može nazvati drugačije.'

Na taj je dopis reagirala i predsjednica sindikata baleta riječkog HNK, Laura Orlić. U posjedu smo i tog dokumenta te ga prenosimo u cijelosti:

'Poštovani,

Zaprimili smo vaše izvješće koje pod točkom 3 iznosi situaciju u riječkom baletu, te bih ovim putem htjela ispraviti netočne navode. Želim istaknuti kako nismo bili primorani čistiti svoje prostorije već nas je ravnateljica zamolila uz napomenu da tko ne želi čistiti neće biti kažnjen. Problem je nastao u trenutku kada je isti dan stavljen raspored čišćenja na oglasnu ploču bez da su članovi baleta dali svoj odgovor na molbu ravnateljice. Nakon reakcije povjerenice sindikata raspored je maknut i dodana je obavijest da je čišćenje prostorija isključivo na dobrovoljnoj bazi. Članovi ansambla koji su išli čistiti učinili su to dobrovoljno. Što se tiče povećanja koeficijenata članovima baleta koji su šutjeli, moram napomenuti da je izjava o odbijanju čišćenja upućena ravnateljici išla u ime cijelog ansambla, iako trenutak odluke da se pojedinim članovima poveća koeficijent vrlo je dvojben i ostavlja prostora za sumnju. Za kraj htjela bih vam zahvaliti na brizi vezanu za našu situaciju, a ispravak netočnih tvrdnji isključivo je radi naše zaštite kako ne bi bili optuženi za neistine.'