kulturni vodič

Kamo ovog tjedna: Filmske subverzije, koncertne poslastice i jedan rođendan

20.05.2024 u 12:26

Bionic
Reading

Ovog tjedna otvara se Subversive film festival, Močvara i Pogon slave rođendan, a tu je i nekoliko zanimljivih koncerata

Ponedjeljak, Kinoteka

Danas se otvara 17. Subversive Festival, događaj koji će potrajati sve 8. lipnja. Festival otvara prošlogodišnji dobitnik Zlatnog leoparda 'Kritična zona' iranskog redatelja Alija Ahmadzadeha koji će biti prikazan u kinu Kinoteka s početkom u 20 sati. Ovaj nadrealni film ceste snimljen je u tajnosti i zabranjen za prikazivanje, a prema riječima redatelja: 'Snimanje ovog filma za nas je bio čin prkosa i pobune. Njegovo prikazivanje ostatku svijeta naša je pobjeda.' Iranski filmski disident gost je ovogodišnjeg SFF-a, a nakon projekcije održat će se Q&A s redateljem. Program filmskog dijela festivala pronađite ovdje, a program Subversive Foruma pronađite ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Utorak, Kontejner

Festival Gibanja također počinje u ponedjeljak, a njegovo četvrto izdanje potrajat će do subote. Utorak, 21. svibnja, drugi dan Gibanja, ujedno posvećen višekanalnoj glazbi, u KONTEJNER donosi dvije recentne narudžbe pariškog Ina GRM - Groupe de Recherches Musicales: djelo za bubnjeve i višekanalnu snimku bubnjeva Alexandrea Babela te ambijentalno djelo za violončelo i višekanalnu vrpcu Judith Hamann. Višekanalnu elektroničku kompoziciju izvest će i predstavnica austrijske eksperimentalne scene Ursula Winterauer aka Gischt, nakon čega slijedi DJ set omiljenih pjesama Miodraga Gladovića, na rubu ambijentalnog zvuka i plesne ritmike, apmiksano u ambisonic formatu. Više informacija o programu festivala pronađite ovdje. Ulaznice se mogu kupiti ovdje.

Četvrtak, Trg dr. Franje Tuđmana

Zagreb Beer Fest počinje u četvrtak, a njegovo sedmo izdanje potrajat će do nedjelje. Besplatno donosi pregršt izvođača urbanog zvuka, kao i stotine vrsta piva, koje ćete ipak morati platiti. Program će svakog dana počinjati u kasno popodne i trajati do otprilike 23 sata - detalje donosimo u galeriji. Što se nas tiče, ne biste smjeli propustiti nastupe nemanje, Vojka V, z++ i IDEM.

Program Zagreb Beer Festa Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

Petak, Tvornica kulture

La Femme, 'vjerojatno najveći francuski rock bend u ovom trenutku' prema kultnom časopisu Pitchfork, nastupit će u Tvornici kulture. Neobična i zarazna grupa La Femme daleko je od svakog 'normalnog' benda. Osnovali su ga klavijaturist Marlon Magnée i gitarist Sacha Got prije više od 10 godina. Od tada su objavili 5 albuma, s pjesmom 'Où va le monde' s drugog albuma 'Mystère' zadobili su popularnost, dok je njihov posljednji album 'Paris-Hawaï" objavljen u svibnju 2023. Dolaze s juga Francuske, točnije iz grada Biarritza koji se nalazi na granici sa Španjolskom, zbog čega se u njihovim pjesmama često mogu čuti i francuski i španjolski. Osim jezika, ritam i raspoloženje u njihovim nastupima stalno se mijenjaju. Neki dijelovi su duhoviti, drugi ozbiljni, ponekad su spori, a onda u sljedećem trenutku brzi. Ulaznice po cijeni od 30 eura mogu se nabaviti ovdje.

Izvor: Društvene mreže

Subota, Močvara i Jedinstvo

Iz Močvare poručuju: 'Močvara slavi srebrni jubilej, četvrt stoljeća ili 25 godina kontinuiranog djelovanja dok mlađi susjed Pogon slavi ozbiljnih tinejdžerskih 15 godina. Zbog naše duboke povezanosti, odlučili smo zajedno napraviti četverodnevnu feštu koja će razigrati sve prostore bivše tvornice Jedinstvo. Močvara i Pogon već su godinama neizbježna mjesta hodočašća svima zainteresiranima za alternativnu kulturu i svijetli primjer kako se zapušteni prostori industrijske baštine mogu transformirati u aktivna i živahna mjesta kreative te kako dobrosusjedski odnosi i suradnja između dva kolektiva mogu rezultirati fantastičnim projektima čiji presjek ćemo predstaviti u ova četiri rođendanska dana.' Detalje o programu pronađite ovdje.

Izvor: Društvene mreže