izbor tportala

Nije Prija sve što sja: Ovo je pet najboljih domaćih pjesama 2023.

09.12.2023 u 18:59

Bionic
Reading

U godini u kojoj su Arenu punile uglavnom zvijezde iz regije, a domaći izvođači čija glazba ima dodir s današnjim vremenom mogu napuniti tek znojne klubove, ipak smo za vas uspjeli odabrati pet pjesama u kojima smo najviše uživali protekle godine

Žuvi, Vojko V, IDEM, Mitsko Biće x Kineski restoran i KUKU$ i BUNTAI naši su ovogodišnji laureati. Poslušajte njihove uspješnice.

Žuvi - 'Nema veze'

Izvor: Društvene mreže

Žuvi, genijalni splitski osobenjak i jedini legitimni nasljednik Kuzme i Shaka Zulua, početkom je godine izbacio album 'Pozdrav Brate', vrhunac svog samostalnog stvaralaštva. Zanimljivo je da se na albumu ne nalazi istoimeni underground hit, ali je tamo zato još jedna himna mediteranske melankolije - 'Nema veze', pjesma koja nastavlja dugačku tradiciju splitskog stanja uma, slično kao i 'Biži', gdje je ovaj umjetnik gostovao Kreši Bengalki. Međutim, Žuvi je i dalje enigma, čak i za svoje najbliže suradnike - primjerice, kako objasniti stih '4:1 Chukwueze, nema veze'? Za one neupućene u Hajdukove europske kalvarije, referenca je to na poraz od Villarreala, no ono što nas je sve u društvu dovelo do ludila jest činjenica da brzonogi Samuel Chukwueze nije bio strijelac tog gola. Također, jedan od zasad nedosanjanih snova autora ovog izbora provesti je jedan dan u Splitu sa Žuvijem, herojem radničke klase.

Vojko V - 'Tour Life'

Izvor: Društvene mreže

Beautiful mind balkanskog hip-hopa se 1. ožujka prošle godine, nakon petogodišnje diskografske stanke, vratio formatu albuma. 'Dvojko', Vojkov drugi samostalni album, možda pati od prevelike količine sadržaja za ova dekoncentrirana vremena, ali se uvelike isplatilo pričekati ga. Osim hitova, na njemu se nalaze dva sjajna eksperimenta - 'Ela' i 'Tour Life. U prvoj se Vojko V odlučio rimovati sve što mu je palo na pamet a da završava na 'ela', dok je završna, dvadesetominuta 'Tour Life' posveta koncertnom životu, jedinom vidu zarade domaćih glazbenika alternativne provenijencije. Da, dobro ste pročitali, stvar traje umobolnih 20 minuta, a beat je tema iz legendarne HRT-ove emisije 'Plodovi zemlje'. Pjesma je razgovor između trap-mogula Zvone Pušića, kojeg Vojko nakon svake etape pita 'šta je iduće', na što Pušić pomalo iznervirano uzvraća datumom i lokacijom. Verbalnih je akrobacija toliko da se nema što izdvojiti, samo se prepustite, idealno u afteru.

IDEM - 'Potopi Ovaj Brod'

Izvor: Društvene mreže

'POYY', domaći album godine, primjer je all killer, no filler filozofije - možda i zato traje savršenih 25 minuta. Trijumf je to 30-something dobrog duha Jebotona, nevjerojatno simpatičnog Antuna Alekse, kojem je očito dosadilo raditi kvalitetnu glazbu a svejedno biti u zapećku. Ranije poznat redakciji po sviranju u sastavim Trophy Jump i Porto Morto, Aleksa je u doista minimalno trajanje albuma natrpao barem pet indie megahitova, učinivši naš zadatak veoma teškim, barem što se tiče izbora samo jedne pjesme. Međutim, izbor je pao na 'Potopi ovaj brod', ponajprije jer nam je taj tip jada najbliži - ono kad se ponadate da ćete s nekime biti nešto veliko, da bi ljubav na pomolu ubrzo ispala neuzvraćenom: izbij mi sav zrak iz pluća / zakuri vatru da proključa / uzmi kalaš i izrešetaj pod / i molim te potopi ovaj brod. Antune, svaka ti čast!

Mitsko Biće x Kineski restoran - 'Sa tobom'

Izvor: Društvene mreže

Jovan Ilić je Mitsko Biće, dvadesetdvogodišnji beogradski umjetnik koji je u lipnju izbacio EP 'Tužne pesme u slatko-kiselom sosu' u suradnji s Ognjenom Boškovićem i Reljom Popovićem, mladićima koji sebe nazivaju Kineskim restoranom. U nešto više u 16 minuta trajanja, momci su demonstrirali za ove prostore rijetko viđen talent, a jedan je prijatelj njihovu suradnju opisao sintagmom 'Mac DeMarco iz Šumadije'. Nije to ništa novo za regionalnu glazbu, štanca se to već godinama, ali ovako dobro još nije bilo. Valja izdvojiti da je ovaj pomaknuti video režirao sam Ilić, neodoljivo podsjetivši na novovalne spotove i neke izgubljene budućnosti. Ako je IDEM idealni soundtrack za neuspješnu ljetnu aferu, Mitsko Biće i Kineski restoran nude zvučnu kulisu za ljubav koja se upravo događa.

BUNTAI X KUKU$ - POPSTAR

Izvor: Društvene mreže

Teletubbies domaćeg trapa ponovno su razvalili u zajedničkoj suradnji. Četiri godine nakon što najavili da će biti zvijezde, zagrebački gangsteri Buntai i KUKU$ samo su konstatirali ono što već svi znamo. Četiri zlatna dečka - Hiljson Mandela, Goca R.I.P., Dipsi i Yung Bude - lakiraju nokte dok ostali takmaci samo pokušavaju. Premda je globalni trap na zalazu, 'Popstar' je dokaz da je kod nas još itetako vitalan, što također demonstriraju redoviti rasprodani koncerti, bilo u Tvornici kulture, bilo u Domu sportova. Došli su sa ulice, do sto od nulice, i isporučili fantastičan primjer bubblegum-trapa, pjesmu uz koju će još dugo skakati vaša djeca, možda uskoro i u zagrebačkoj Areni.