VRHUNSKA OSTVARENJA

Jugoslavenski klasici u programu Proljetnog izdanja Zagreb Film Festivala i Mreže festivala Jadranske regije

  • Autor: I. B.
  • Zadnja izmjena 12.04.2021 19:55
  • Objavljeno 12.04.2021 u 19:55
tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Do 17. travnja na ondemand.kinomeetingpoint.ba održava se prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio četiri filmska festivala: Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma iz Beograda (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora)

Želeći podsjetiti na filmsko blago regije, festival prikazuje i dva jugoslavenska klasika - film 'Pavle Pavlović' Puriše Đorđevića iz 1975. godine i 'Miris poljskog cveća' Srđana Karanovića iz 1977. godine.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Uz restaurirane verzije tih filmova publika ima jedinstvenu priliku pogledati i intervjue s autorima Purišom Đorđevićem i Srđanom Karanovićem, koje vodi Nebojša Jovanović, povjesničar filma.

Redatelj i scenarist Đorđević kroz priču o Pavlu Pavloviću, običnu čovjeku i radniku, gradi sliku o sistemu, društvu i državi Jugoslaviji sredinom 1970-ih godina u kojoj vlada korupcija i nepoštenje, a pojedinac je u svakom smislu gubitnik. Ovaj klasik okupio je najpoznatija imena domaće filmske scene – uloge tumače Bekim Fehmiu, Milena Dravić, Slobodan Đurić, Rade Marković, Ljuba Tadić, Skender Rabotina, Ljubinka Bobić, Petar Božović, Faruk Begoli, Svjetlana Knežević, Đorđe Nenadović, Stojan Aranđelović, Milivoje Popović-Mavid, Danilo Stojković, Dušan Antonijević, Vojislav Brajović, Dobrila Stojnić, Toni Laurenčić, Vesna Pećanac. Ljubinka Bobić ovdje igra svoju posljednju filmsku ulogu. Direktor fotografije je Tomislav Pinter, scenograf Jovan Radić, kostimografkinja Božana Jovanović, montažerka Ljiljana Stefanović, a kompozitor Đorđe Karaklajić. Film je nagrađen na festivalima u Puli, Avellinu i Trstu.

'Miris poljskog cveća' iz 1977. godine režirao je Srđan Karanović po scenariju koji je napisao s Rajkom Grlićem. Direktor fotografije je Živko Zalar, a film je montirala Branka Čeperac. Autor muzike je Zoran Simjanović, a scenograf Miomir Denić. Uloge tumače Ljuba Tadić, Sonja Divac, Aleksandar Berček, Olga Spiridonović, Bogdan Diklić, Branko Cvejić, Slobodan Aligrudić, Miodrag Radovanović, Čedomir Petrović, Gorica Popović, Ljubomir Čipranić.

Poznati glumac napušta kazalište i odlazi živjeti na šlepu kod prijatelja lađara. Priča o njegovu postupku širi se i ljudi iz njegove okoline, koji su ga prvo pokušavali privoljeti da se vrati poslu i obitelji, i sami privučeni pobunom ostaju na rijeci u traganju za novim životom. Na kraju ostaje otvoreno pitanje što je tko stvarno pronašao… Film je prikazan na festivalima u Cannesu, Puli, Vrnjačkoj Banji, Locarnu i Gentu. U Puli je nagrađen Zlatnom arenom za režiju (Srđan Karanović), Zlatnom arenom za kameru (Živko Zalar), Zlatnom arenom za glazbu (Zoran Simjanović). U Vrnjačkoj Banji dobio je Drugu nagradu (Srđan Karanović), a u Cannesu Nagradu FIPRESCI.

tportal

Izvor: Promo fotografije / Autor: promo

Devetodnevni regionalni online filmski festival održava se u sklopu Mreže festivala Jadranske regije na ondemand.kinomeetingpoint.ba i publici u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori prikazuje filmove koje su izabrali selektori četiriju partnerskih festivala.

Cijena koda za film je 30 KN / 4 EUR.

Cijena za paket filmova je 190 KN / 25 EUR.

Više informacija možete saznati na zff.hr.