ZAJEDNIČKI PROGRAM 4 FESTIVALA

Devet filmskih poslastica: Počinje online izdanje regionalnog filmskog festivala

08.04.2021 u 14:24

Bionic
Reading

U petak 9. travnja počinje online izdanje regionalnog filmskog festivala u kojem su se udružili Sarajevo Film Festival (BiH), Zagreb Film Festival (Hrvatska), Festival autorskog filma (Srbija) i Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora)

Na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba od 9. do 17. travnja publici se nudi zajednički program, po izboru selektora tih četiriju festivala. Neki od filmova nagrađeni su na posljednim izdanjima filmskih festivala u Cannesu, Berlinu i Veneciji, a dva su remasterizirana jugoslavenska klasika.

U programu je devet filmova – pet igranih: “Krvne veze” Jeanette Nordahl, “Mladi kitolovac” Filipa Jurjeva, “Novi poredak” Michela Franca, “Sluge režima” Ivana Ostrochovskog i “Smrt filma, a i mog oca” Danija Rosenberga, dva dokumentarna: “Jedna od nas” Đure Gavrana i “Mala djevojčica” Sébastiena Lifshitza te dva jugoslavenska klasika: “Pavle Pavlović” Puriše Đorđevića iz 1975. i “Miris poljskog cveća” Srđana Karanovića iz 1977. godine.

New Order Izvor: Društvene mreže / Autor: Youtube

'U vrijeme otkazivanja festivala i nemogućnosti da do publike dođu filmovi koji su bili u programima prošlogodišnjih izdanja Canneskog i Venecijanskog festivala kao i ovogodišnjeg festivala u Berlinu ujedinila nas je želja da publici omogućimo pristup tim filmovima i donesemo najbolje od europskog i svjetskog filma. U srcu partnerstva naša četiri festivala jest davanje što veće vidljivosti najkvalitetnijim europskim i svjetskim nezavisnim filmovima i njihovo prikazivanje u najkvalitetnijim mogućim uvjetima, pa makar oni sada bili digitalni. Nadamo se da ćemo se što je prije moguće sresti sa svojom publikom na ovogodišnjim izdanjima festivala u zatvorenim i otvorenim, ljetnim kinima, a do tada – u vrijeme pandemije, straha i udaljavanja, kroz filmove donosimo zajedničku ideju nade, suradnje i bliskosti', rekao je ​​​​​​​Jovan Marjanović iz Sarajevo Film Festivala.

'U vrijeme kada su susreti publike i autora ograničeni sretni smo što spajanjem s festivalima iz Mreže Jadranske regije donosimo publici neke od najzanimljivijih recentnih filmskih naslova iz cijeloga svijeta, dva klasika kojima podsjećamo na filmsko blago regije kao i razgovore s autorima. Osim što je prva suradnja te vrste u regiji, Proljetno izdanje je uvod u naše cjelogodišnje aktivnosti koje će se nastaviti na sva četiri festivala koja se tek trebaju održati u drugoj polovici godine', rekao je Boris T. Matić iz Zagreb Film Festivala.

Mrežu festivala Jadranske regije podržao je Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe.