svjetska premijera

Ogrestin 'Plavi cvijet' u glavnom programu 43. Moskovskog filmskog festivala

09.04.2021 u 15:40

Bionic
Reading

Novi film redatelja Zrinka Ogreste 'Plavi cvijet', koji je dovršen početkom ove godine, doživjet će svjetsku premijeru u glavnom natjecateljskom programu 43. Moskovskog međunarodnog filmskog festivala, koji se održava od 22. do 29. travnja u Moskvi, priopćio je HAVC

Plavi cvijet je film o ženi, film o majci i kćeri, obitelji, ljubavi, sebičnosti i samoći te film koji upućuje na stalne osobne rekapitulacije i budi emotivne asocijacije.

Glavne uloge tumače Vanja Ćirić kao Mirjana i Anja Šovagović Despot kao Mirjanina majka Violeta. U ostalim ulogama pojavljuju se Tea Harčević, Nikša Butijer, Doris Šarić-Kukuljica, Alen Liverić i drugi.

Koproducent filma je Lazar Ristovski, scenarist Ivor Martinić u suradnji s redateljem Ogrestom, direktor fotografije Branko Linta, a montažer Tomislav Pavlic. Autori glazbe su Dino Osmanagić i Kristijan Koščica, kostimografkinja Katarina Zaninović, scenografkinja Maja Merlić, a majstorica maske Slavica Šnur.

Film je snimljen sredstvima HAVC-a, Filmskog centra Srbije te Hrvatske radio-televizije, a u produkciji Interfilma iz Zagreba te koprodukciji Zillion filma iz Beograda. Doseg najnovijeg Ogrestinog filma nadovezuje se na međunarodne uspjehe njegovih prethodnih filmova, koji su prikazani i nagrađeni na festivalima u Veneciji, Karlovym Varyma ili Berlinu, ističu iz HAVC-a.

'U nimalo optimističnim vremenima u kakvima živimo, poziv moskovskog festivala doživljavam kao radost i povlasticu', izjavio je Ogresta i dodao kako je radostan zato što će mu film doživjeti svjetsku premijeru u zemlji grandiozne kulture. Producent filma Ivan Maloča smatra kako je ovo osobit trenutak jer su pandemijske okolnosti ponajveću štetu učinile u kulturi, a moskovski festival je prvi koji će se dogoditi uživo.

Rusija je, tvrdi Maloča, općenito zemlja u kojoj su se brojne važne stvari dogodile prvi puta pa je tako i s povratkom 'normalnog' u kulturi. Uz Plavi cvijet na istom će se festivalu u sklopu programa 'Missing pictures' prikazati i pobjednik festivala u Berlinu, manjinska hrvatska koprodukcija 'Baksuzno bubanje ili bezumni pornić' Radua Judea. Film je snimljen u koprodukciji Rumunjske, Luksemburga, Češke i Hrvatske. Hrvatski koproducent filma je Kinorama, a koproducentica Ankica Jurić Tilić.