DANI FOTOGRAFIJE

Izložba fotografija baštine Toše Dabca u zagrebačkom MSU

09.11.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Kao dio 9. dana fotografije Arhiva Tošo Dabac, koji su ove godine posvećeni ulozi fotografije u zaštiti kulturne i spomeničke baštine, 9. studenoga se u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) u Zagrebu otvara izložba 'Tošo Dabac unutar okvira: fotografije baštine'

Riječ je o nastavku prošle godine pokrenutog ciklusa koji tematizira Dabčevu primijenjenu fotografiju, dajući društveno-institucionalni okvir i uvjete u kojima autor radi.

'Fotografije baštine nužan su alat povijesti umjetnosti i zaštite spomenika, ali jednako tako i turističkih vodiča i međunarodnih predstavljanja zemlje i njezine kulture, a pri tom se uglavnom vrednuju u odnosu na reprezentativnosti fotografije i sadržaj – renesansnu kulu, romaničku crkvu, modernistički hotel', napominje se u najavi izložbe.

Izložbom u MSU galeriji, koja donosi Dabčeve fotografije povijesnog i kulturnog naslijeđa, kao i modernističke arhitekture vremena, od sredine četrdesetih do kraja šezdesetih godina dvadesetog stoljeća, kontekstualizira se taj dio njegova opusa te otvara pitanje utjecaja i uloge fotografije baštine pri konstruiranju kulturnog identiteta, dodaje se.

Ona donosi i važan te često publiciran ciklus Toše Dabca u prošlome stoljeću, 'ukazujući na dokumentarnu, autentifikacijsku vrijednost fotografije uopće'.

Ovogodišnji Dani fotografije nastavljaju se na prošlogodišnju temu i ciklus Dabčevih reportaža, prilazeći im iz drugoga kuta i uz bogat i raznolik program - izložbe, predavanja i fotoradionice.

Osim izložbe Toše Dabca, postavljena je i izložba 'Dramski svijet' Marije Braut u Arhivu Tošo Dabac u Ilici 17, njegovom nekadašnjem fotografskom atelijeru, gdje je ta fotografkinja uz njegovu pomoć otkrivala tajne umjetničke fotografije i samog zanata.  

Izložba fotografija Toše Dabca bit će otvorena do 3. prosinca, kada završavaju i Dani fotografije, a Marije Braut do 15. prosinca.