REGIONALNI PROJEKT

Izabrana djela Danila Kiša prvi put u Hrvatskoj

17.11.2008 u 00:00

Bionic
Reading

Regionalnim projektom zagrebačkog nakladnika Zoro, sarajevskog Međunarodnog centra za mir i podgoričke Nove knjige hrvatski čitatelji po prvi puta dobivaju Izabrana djela značajnog književnika bivše Jugoslavije Danila Kiša

Regionalnim projektom zagrebačkog nakladnika Zoro, sarajevskog Međunarodnog centra za mir i podgoričke Nove knjige hrvatski čitatelji po prvi puta dobivaju Izabrana djela značajnog književnika bivše Jugoslavije Danila Kiša.

U izabranim djelima Danila Kiša objavljeni su 'Rani jadi', 'Bašta, pepeo', 'Peščanik', 'Grobnica za Borisa Davidoviča', 'Enciklopedija mrtvih', 'Čas anatomije' i 'Homo poeticus' (izbor iz eseja i intervjua).

Autorska prava ustupila je prva Kiševa supruga Mirjana Miočinović, koja potpisuje i predgovor izdanju. Spomenimo da je na njezinu inicijativu 2003, 14 godina nakon smrti Danila Kiša u Beogradu objavljeno nekomercijalno digitalizirano izdanje sabranih djela tog autora koji je posljednje godine života proveo u Parizu. Ovaj svojevrsni hommage preminulom piscu jedna je od ponajboljih stranica posvećenih nekom autoru s prostora bivše Jugoslavije.

Predstavljajući na Interliberu ovaj regionalni projekt, Ibrahim Spahić iz sarajevskog Međunarodnog centra za mir rekao je da novo izdanje Kiša u današnjim danima svjedoči o novoj vrsti izgnanstva – intelektualnom bježanju od različitih izazova slobode u oaze iz kojih se piše o napuštenim sredinama.

Spominjući hajku vođenu prema Kišu nakon izlaska 'Grobnice za Borisa Davidoviča' 1976, Spahić je rekao da je da njegov odlazak u Pariz i odbijanje davanje intervjua domaćim medijima značio borbu protiv etikete klasičnog disidenta.

'On je svoje disidentstvo doživljavao kao duhovno pravo na različitost', rekao je Spahić.

Hrvatski suizdavač Zoran Filipović istaknuo je da naprosto nije imao razloga odbiti suradnju na ovom projektu:

'Inspiriran crnom kronikom i pričama o mafijaškom podzemlju, krenuo sam u projekt koji objedinjuje inteligenciju i duhovnost naše zemlje, s obzirom na to da je podzemlje prešlo nacionalne i državne granice te svaku moralnu granicu.'

Filipović je najavio i daljnju regionalnu izdavačku suradnju najavivši uključivanje i Srbije. Prema tajnovitoj najavi, rade na objavljivanju 'najveće živuće hrvatske književnice', a kako doznajemo, riječ je o pjesnikinji.