intervju

Francuski hitmaker Willy William: I dalje ne mogu vjerovati da me sluša Barack Obama!

13.08.2023 u 19:41

Bionic
Reading

Autor megahitova, francuski DJ, pjevač i producent, Willy William stiže 17. kolovoza u Diamond Club na otoku Krku. 'Sea Dance in Exile' predstavit će kreativnu snagu iza singlova 'Ego', 'Trompeta' i 'Mi Gente', slavnog dueta s J Balvinom koji je na You Tubeu pogledan 3.2 milijarde puta, a čak je inspirirao i slavnu Beyonce da napravi svoju verziju pjesme. Inače, obožavatelj Williama je i bivši američki predsjednik Barack Obama, a mi s glazbenikom razgovaramo o njegovim hitovima, nadolazećem nastupu na Krku i planetarnoj popularnosti

Specijalno hrvatsko izdanje Sea Dance Festivala održat će se od četvrtka 17. do subote 19. na Krku, a uz Willyja Williama glavne zvijezde čine house velemajstor Fedde Le Grand i brazilski elektronski superstar Alok.

Ako je glazba najjači oblik čarolije, onda je francuska globalna senzacija Willy William čarobnjak kojeg ne treba posebno predstavljati. Glavom, bradom i šeširom ovaj neponovljivi muzički virtuoz jedan je od rijetkih kojem izrazito lako polazi za rukom da stvori hit kombinacijom pronicljivo- realističnih tekstova i zaraznih ritmova koji će sve natjerati da plešu kao da sutra ne postoji.

Nije puka slučajnost što će tvorcu jedne od najvećih ljetnih himni svih vremena pripasti čast da otvori Sea Dance in Exile, 17. kolovoza na Krku. Artist koji živi i diše muziku svoju magiju broji u milijardama - pregleda, streamova, fanova...

No, ono što nakviše oduševljava kod Williama jest njegova životna priča. Počeo je samouk, svirajući gitaru, nastavio kao član rock benda u srednjoj školi, da bi se na kraju zaljubio u DJ pult. Rad na hitu "B Boyz Shake da Body" s DJ Flexom iz 2003. godine ga je definitivno izdvojio od ostalih, kao i singl "Tragedie" koji je producirao pod pseudonimom Lord William... Ali bio je daleko od planetarne popularnosti. Kasnije se priključuje i sastavu Collectif Metisse, nikada ne gubeći nadu u svoj talent i strpljivo čekajući svojih 5 minuta.

A onda su stigle.

Čudno je koliko nas u svakom trenutku samo jedan korak dijeli od ogromnog uspjeha. Taj je korak za Williama bio upravo hit "Mi Gente" iz 2017., duet s J. Balvinom, koju je u originalu prije toga objavio na francuskom jeziku pod nazivom "Voodoo Song". Uslijedio je vrtoglav uspjeh, koji mu je preokrenuo život, a pjesma diše punim plućima i za kratko vrijeme obara rekorde na top listama širom svijeta, kao i na Shazamu. William je toliko zadivio i slavnu Beyonce da je odlučila napraviti svoju verziju tog ultimativnog ljetnog hita, a pohvalio ga je i Barack Obama.

Tema je za razgovor, stoga, napretek.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Uskoro nastupate na otoku Krku u Hrvatskoj. Čemu se najviše veselite u vezi ovog iskustva i jeste li čuli već nešto o glazbenoj sceni ili kulturi Hrvatske?

Razgovarao sam s nekim prijateljima koji su već nastupali na Krku i uzbuđen sam zbog svog dolaska. Čuo sam i neke stvari o glazbenoj sceni i kulturi Hrvatske. Radujem se daljnjem istraživanju i povezivanju s publikom.

Tijekom svoje karijere surađivali ste s mnogim glazbenicima. Koje kvalitete tražite prilikom odabira umjetnika za suradnju?

Iskreno, najviše čekam da se uskladi njihov raspored i moj (smijeh). Tako je teško pronaći slobodno vrijeme da bismo zaista mogli ući u studio s nekim, a to je jedini način da budemo učinkoviti. Osim slobodnog vremena za zajednički rad, važni su mi i nečija strast i entuzijazam oko projekta. Mislim da je to ključno.

Izvor: Društvene mreže

Možete li podijeliti neke uvide u svoj kreativni proces pri radu s drugim umjetnicima na zajedničkim projektima?

Surađivati znači morati imati međusobno poštovanje i kreativnu sinergiju. Dakle, izmjenjujemo ideje, eksperimentiramo i pronalazimo zajedničko tlo koje će odraziti našu viziju.

Vaša glazba postigla je ogroman uspjeh, s hitovima poput "Ego" i "Mi Gente". Kako su ovi veliki glazbeni hitovi promijenili vaš život i smjer vaše karijere?

Hitovi koje navodite su kompletno "promijenili igru". Otvorili su mi vrata globalno, omogućili mi da se povežem sa širom publikom i da konačno mogu svirati na respektabilnim mjestima i festivalima. Zahvalan sam na tome i jedva čekam svirati na još većim pozornicama u budućnosti.

Možete li nas odvesti natrag na početak svoje karijere? Kako se razvila vaša strast prema glazbi i što vas je potaknulo da se upustite u glazbenu karijeru?

Moja strast prema glazbi počela je zaista rano, a različiti utjecaji iz nasljeđa moje obitelji i različitih žanrova potakli su moju želju da stvaram glazbu koja će rezonirati s ljudima. Bio sam u mnogo rock bendova i DJ-ao pod mnogim nadimcima. Ne mogu ni prebrojati u koliko sam bendova bio, a koji su obilježili moju karijeru.

Vaša suradnja s J Balvinom, "Mi Gente", postala je globalna senzacija i čak su je pohvalili Beyoncé i Barack Obama. Kako doživljavate činjenicu da je vaša glazba prepoznata od strane takvih utjecajnih osoba?

Nevjerojatna je čast da utjecajne osobe poput Beyoncé i Baracka Obame prepoznaju moju glazbu. Činjenica da čak znaju moje ime zvuči mi ludo i danas. To me jako motivira da nastavim rušiti granice i dosegnem što više ljudi svojom glazbom.

Vi ste najtraženiji francuski izvođač na Shazamu, što mi se čini kao veliko postignuće. Kako se osjećate u vezi te snažne povezanosti koju vaši obožavatelji imaju s vašom glazbom?

Osjećam se vrlo ponizno i zahvalno radi toga. To pokazuje snažnu povezanost koju fanovi imaju s mojom glazbom, čak i kad ponekad ne razumiju tekst. Vrlo sam zahvalan na podršci svima, bilo da se radi o glazbenim platformama, ljudima koji pregledavaju videozapise ili Shazamu.

Posjedujete različite talente, uključujući pisanje pjesama, skladanje, produkciju, DJ-iranje i pjevanje. Imate li preferenciju među ovim kreativnim ulogama ili svaka od njih ispunjava različite aspekte vašeg umjetničkog izraza?

Svaka kreativna uloga ispunjava različite aspekte mog umjetničkog izraza. Stavljam pisanje, skladanje i produkciju pod isti šešir, i definitivno je to ono što radim najviše. Zatim dolazi DJ-iranje, koje je moja strast jer dobivam odmah povratnu informaciju od publike. Na kraju dolazi pjevanje... Nisam pravi pjevač i nemam nikakvu vokalnu obuku, ali ponekad uživam koristiti svoj glas na nekim projektima.

Vaš glazbeni stil se razvijao tijekom godina. Možete li podijeliti neke uvide u to kako se vaša glazba razvijala i što možemo očekivati od vaših budućih projekata?

Moj glazbeni stil evoluirao je kako sam rastao umjetnički. Očekujte nastavak mješavine različitih utjecaja i uzbudljivog eksperimentiranja u mojim budućim projektima. Očekujte i samplove! Obožavam, obožavam, obožavam vraćanje starih sampleova. Znam da neke ljude smetaju sampleovi, ali kao DJ-u i producentu meni je to toliko zabavno i obogaćujuće, mogu unijeti svoj dodir u pjesmu koja mi se sviđa, kao što sam, primjerice, napravio s pjesmama 'Good Vibes', 'Solo' ili najnovijim 'Trompeta' i 'Boom Boom Boom Boom'.

Izvor: Društvene mreže / Autor: n.n.

Imate li poruku za vaše obožavatelje u Hrvatskoj uoči nastupa na Krku? 

Dragi moji obožavatelji u Hrvatskoj, pripremite se za nevjerojatnu noć na Krku! Ja dolazim zbog vaše energije, i jedva čekam podijeliti nezaboravne trenutke s vama i vidjeti vas kako plešete, skačete i pjevate zajedno!