odlazak velikog glumca

HNK se oprostilo od dugogodišnjeg prvaka Drame Žarka Potočnjaka, izraze sućuti uputili i Plenković, Jandroković te Obuljen Koržinek

21.10.2021 u 16:29

Bionic
Reading

Žarko Potočnjak dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada grada Vukovara, nagrada Marul, Nagrada Ivo Serdar i Nagrada Zlatni smijeh

Hrvatsko narodno kazalište oprostilo se na svojim internetskim stranicama od dugogodišnjega prvaka Drame HNK Žarka Potočnjaka istaknuvši da je jednakim odnosom prema naslovnim i manjim ulogama neprestano potvrđivao posvećenost kazališnom i glumačkom umijeću.

Drama Hrvatskoga narodnog kazališta 'njegovim je odlaskom u vječnost izgubila velikog glumca i brižnog kolegu uvijek spremnog da pomogne, kolegu koji se nije bojao davati, jer se davao srcem', ističu iz HNK.

'Njegov glumački opus obuhvaća nekoliko života, stalno je bio u pokretu, stalno je tražio neki novi izazov i nove horizonte. Jednako dobro se snalazio i u komičnim ulogama, kao i onim dramskim i tragičnim, ne pristajući na glumačko ukalupljivanje, donoseći na scenu brzinu, duhovitost i iskrenu emociju', dodaje se u objavi.

Prisjećajući se dugogodišnjega prvaka Drame, iz kazališta ističu da je uz bogatu kazališnu karijeru Žarko Potočnjak bio jedan od najprisutnijih glumaca na televiziji gdje je ostvario više od 40 uloga u nekima od najpopularnijih tv-serija, poput 'Smogovaca', "Putovanje u Vučjak', 'Bombaški proces', 'Ptice nebeske', 'Lažeš, Melita' i mnogih drugih. Glumio je u više od 25 filmova, sinhronizirao bezbroj crtanih filmova te odigrao mnoge uloge u radio-dramama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, među kojima se ističu Nagrada Dubravko Dujšin, Nagrada grada Vukovara, nagrada Marul, Nagrada Ivo Serdar i Nagrada Zlatni smijeh.

Velika karijera jednog od osnivača Glumačke družine Histrion

Žarko Potočnjak rodio se 3. veljače 1946. godine u Pakracu. Nakon srednje škole u kojoj je učio zanat drvene brodogradnje, upisao je studij brodogradnje u Zagrebu, koji prekida u prvoj godini i upisuje glumu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, gdje je i diplomirao 1972. godine.

Prvi angažman dobio je u zagrebačkom Kazalištu Komediji, gdje je glumio u mjuziklima i rock-operama, a 1975. godine sa Zlatkom Vitezom osniva glumačku družinu Rinoceros, koja ubrzo postaje Glumačka družina Histrion.

Nakon toga je 18 godina, od 1976., bio glumac u zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli gdje je surađivao s nekima od najboljih domaćih redatelja te se istaknuo ulogama Richarda II u istoimenoj Shakespeareovoj tragediji, Festea u Shakespeareovoj komediji 'Na tri kralja', Gavrila u Čehovljevu 'Ivanovu' i mnogim drugima.

Na poziv Georgija Para 1994. godine prešao je u stalni angažman Drame HNK u Zagrebu gdje ostaje do mirovine 2012. godine.

U nacionalnoj kući odigrao je više od trideset uloga, poput onih Pube Fabriczy-Glembaja u Krležinim 'Gospodi Glembajevima' u režiji G. Para, Alda u Fabrijevoj 'Berenikoj kosi' u režiji G. Para, naslovne uloge u Držićevu 'Skupu' u režiji Marina Carića, Orontea u Molièreovu 'Mizantropu' u režiji Božidara Violića, Cecca u Goldonijevoj 'Trilogiji o ljetovanju' u režiji Janusza Kice ili Franza Merkla u djelu 'Kazimir i Karolina' Ödöna von Horvatha u režiji Eduarda Milera.

Bio je Toma u Marinkovićevoj 'Gloriji' u režiji Božidara Violića, Ferapont u Čehovljevoj drami 'Tri sestre' u režiji Ivice Kunčevića, gospođa Layden u predstavi 'I Konje ubijaju, zar ne' Horacea McCoya i Ivice Boban, u režiji I. Boban, Miroslav Frankić u 'Čarugi' Ivana Kušana u režiji Joška Juvančića, te dr. Paul Altmann u Krležinim 'Gospodi Glembajevima' u režiji Vite Taufera.

Za vrijeme Domovinskog rata bio je član 106. osječke brigade, bio je u protuzrakoplovnoj obrani te član umjetničke brigade.

Obuljen Koržinek: Smrću Žarka Potočnjaka hrvatska scena izgubila jedinstvenog umjetnika

Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek uputila je izraze sućuti u povodu smrti Žarka Potočnjaka, jednoga od naših najdarovitijih filmskih i kazališnih glumaca, čijim je odlaskom, kako je istaknula, hrvatska filmska i kazališna scena izgubila jedinstvenog umjetnika.

'Svojim se glumačkim talentom istaknuo već sredinom sedamdesetih godina prošloga stoljeća kada je sa Zlatkom Vitezom osnovao kultnu glumačku družinu Histrione te s ponosom pronosio histrionsku zaigranost, duhovitost i posvećenost kazalištu kroz cijeli svoj život', istaknula je ministrica.

U više od pola stoljeća plodne glumačke karijere Žarko Potočnjak ostvario je doista zavidan glumački opus od više od 150 kazališnih premijera, mnoštvo televizijskih drama i serija, gotovo tridesetak filmova u kojima je s jednakom glumačkom snagom i histrionskim žarom odigrao i glavne i sporedne uloge, podsjetila je Obuljen Koržinek.

'Otjelovio je mnoge antologijske likove hrvatskoga glumišta na daskama zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu, Gradskog kazališta Komedije i Gradskog dramskog kazališta Gavella. S jednakom izvrsnošću dramskog izraza tumačio je Krležine, Strindbergove, Shakespeareove, Čehovljeve, Brešanove, Ivšićeve, Gogoljeve, Brechtove, Büchnerove, Beckettove, Držićeve i Marinkovićeve likove, za što je zasluženo bio ovjenčan najvišim priznanjima struke i publike', stoji u sućuti.

'Svi koji su ga poznavali znaju kako se u svaku ulogu davao s punim srcem, stoga se danas s posebnom zahvalnošću spominjemo i njegova domoljublja, kada se na samom početku agresije na Hrvatsku kao dobrovoljac uključio u 106. osječku brigadu, djelovao u protuzrakoplovnoj obrani te bio član umjetničke brigade. Odlaskom Žarka Potočnjaka hrvatska filmska i kazališna scena izgubila je jedinstvenog umjetnika', istaknula je ministrica Obuljen Koržinek.

Plenković: Potočnjakova glumačka desetljeća bit će upisana u kulturnu povjesnicu

Predsjednik Vlade Andrej Plenković uputio je u četvrtak izraze sućuti obitelji Žarka Potočnjaka u povodu smrti istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika te naglasio kako će Potočnjakovih pet glumačkih desetljeća biti upisana u hrvatsku kulturnu povjesnicu.

'Sa žaljenjem sam primio vijest o smrti gospodina Žarka Potočnjaka, istaknutog kazališnog i filmskog umjetnika.

Njegovih pet desetljeća u hrvatskom glumištu, deseci uloga u igranim filmovima i televizijskim serijama ostat će trajno zabilježeni u sjećanjima ljubitelja kazališne i filmske umjetnosti te upisani u hrvatsku kulturnu povjesnicu.

Bogato glumačko stvaralaštvo potvrdio je brojnim nagradama, a kao vrhunski pedagog odgojio je naraštaje hrvatskih glumaca kojima će ostati uzor i nadahnuće', napisao je premijer uputivši obitelji Žarka Potočnjaka, u ime Vlade i osobno, izraze iskrene sućuti i dubokog poštovanja.

Jandroković: Žarka Potočnjaka sjećat ćemo se s divljenjem i poštovanjem

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u sućuti obitelji hrvatskoga kazališnog, televizijskog i filmskog glumca Žarka Potočnjaka istaknuo je da će ga se s divljenjem i poštovanjem sjećati svi koji su uživali u njegovim jedinstvenim nastupima.

'Gospodina Potočnjaka pamtit ćemo kao jednog od najdugovječnijih hrvatskih kazališnih, televizijskih i filmskih glumaca te najomiljenijih lica s pozornice i ekrana. Svoj vrhunski glumački talent dokazao je u brojnim predstavama sa zapaženim ulogama, posebice u Glumačkoj družini Histrion kojoj je bio i suutemeljitelj. Značajan pečat karijeri svakako mu je dala i titula dramskog prvaka u Hrvatskom narodnom kazalištu', istaknuo je predsjednik Sabora.

Hrvatska publika, dodao je, ostala je bez legendarnog glumca koji je oživotvorio raznovrsne uloge u velikom broju igranih filmova, televizijskih projekata, drama i serija. Kao vrsnog interpretatora komičnih i tragikomičnih uloga, pratili smo ga kroz jubilarnih pedeset godina karijere, tijekom koje je zasluženo primio mnogobrojne nagrade za svoj rad.

'S divljenjem i poštovanjem ćemo ga se sjećati svi mi koji smo uživali u njegovim jedinstvenim nastupima', istaknuo je Jandroković izrazivši sućut obitelji Žarka Potočnjaka.