nove knjige

Hena com objavila tri knjige, među njima i novi roman Nguyễn Phan Quế Mai

07.09.2023 u 16:32

Bionic
Reading

Ova izdavačka kuća u kolovozu je objavila romane 'Dijete prašine' Nguyễn Phan Quế Mai, 'Djela iz očaja' Megan Nolan i 'Kamen, cvijet i amen' Borisa Škifića

Priča romana 'Dijete prašine' je jedna od onih u kojoj se prošlost i sadašnjost isprepliću do neslućenih razmjera, otkrivajući krvavu brazdu među kulturama, rasama i jezicima. Nguyễn Phan Quế Mai, već poznata hrvatskim čitateljima po uspješnici 'Planine pjevaju', donosi nam još jedan potresan, ali i uzbudljiv antiratni roman o ljubavi i oprostu, služeći se svojim prepoznatljivim alatima: poetičnošću, humanističkim porukama i bilingvalnom igrom. Kao što je i sama rekla, napisala ga je za milijune muškaraca, žena i djece koji su se našli u vrtlogu rata i kojima je nasilje dodirnulo život.

Smješten u Vijetnam, roman nas vodi u živote nekolicine likova na kojima je rat ostavio dubok trag. Sestre Trang i Quỳnh u godinama najžešćeg sukoba napuštaju svoje selo u potrazi za boljim životom, i u prenapučenu Saigonu postaju barske djevojke, upuštajući se u veze s američkim vojnicima. Napušteni dječak Phong, sin vijetnamske majke i američkog vojnika, nakon smrti svoje zaštitnice kreće u grčevitu potragu za svojim korijenima. A desetljećima nakon rata bivši američki pilot Dan sa suprugom se Lindom vraća u Vijetnam, vođen tajnom željom da pronađe bivšu djevojku. Koliku je cijenu svatko od njih spreman platiti da dobije odgovore za kojima žudi?

Roman je s engleskog prevela Morana Mazor.

U ime ljubavi ona će učiniti sve. Kuhat će mu, čistiti, prati, podnositi njegovu bivšu djevojku, trpjeti kritike i poniženja, hladnoću i udaljavanje. Čekati ga da joj se vrati kad je napusti. Pridobiti ga svojom pokornošću i obožavanjem. Postat će sve ono što on želi i polako brisati sebe. Sve dok se najednom ne probudi…

Roman Megan Nolan brutalno je iskren prikaz toksičnog odnosa, ljubavnog ludila i opsesije drugim. Prikazujući Dublin 2000-ih godina i mlade ljude u egzistencijalnoj krizi i potrazi za životnom svrhom, autorica u nevjerojatno uvjerljivu debiju bez dlake na jeziku govori o potisnutoj ženskoj seksualnosti, o odnosu prema tijelu, o iluziji ljubavi koja puca na dramatičnu, katarzičnu svršetku romana. Djela iz očaja potiču na preispitivanje vlastitih granica: što smo sve spremni žrtvovati da bismo bili voljeni?

Roman je s engleskog prevela Mirna Čubranić.

Obiteljski čovjek radi dosadan i zatupljujući posao, ali jednoga dana dobije poruku koja ga trgne iz letargije (malo)građanskog života i odvede direktno u zatvor, doživotno. Na jednome otoku odrasta skupina djece koja se okuplja u Bandu velikih pušača i sanja neki drugi život, daleko od sparine, kamena, dima krišom nabavljenih cigareta, lokalnog svećenika, učiteljice i obitelji koje su sve - samo ne sretne. Kriminalci, dileri, prostitutke i korumpirani odvjetnici bave se onime što se od njih i očekuje. A ljubav, dakako, ostaje idealna i nedostižna. Sve to, naizgled nespojivo, vješto je uklopljeno u 'Kamenu, cvijetu i amenu' - romanu velikih kontrasta.

Nakon zapažena romana 'Pisma iz Vinogradske' Boris Škifić predstavlja se kao pisac koji ne mari za granice žanrova, pa kombinira roman o odrastanju s kriminalističkim, otočki s urbanim, ljubavni s brutalnim. Negdje u pozadini čita se i legenda o morskoj nemani koja postaje sve manje metaforom, a sve više dijelom svakodnevice. Roman spretno kombinira ovo vrijeme sada s reminiscencijama na prošlost uz duboke zarone u prostore podsvjesnog.