PROVOKATIVNE FOTOGRAFIJE

Goli pretili modeli u projektu Full Beauty

04.01.2013 u 13:00

Bionic
Reading

Talijanski umjetnik Yossi Loloi u svom je projektu 'Full Beauty' angažirao modele koji imaju preko 150 kilograma i ponosno ih pokazuju u svoj punini

Navodno kamera dodaje 10 kilograma, a u slučaju modela 36-godišnjeg fotografa, to ne igra nikakvu ulogu. Naime, fascinacija pretilim ženama dovela je Yossia Loloia do njujorškog underground pokreta koji radi na prihvaćanju debljine, gdje je našao brojne modele zainteresirane za poziranje i suradnju te je 2006. počeo s kreiranjem serije provokativnih fotografija žena koje se same deklariraju kao SSBBW (Super-sized Big Beautiful Women).

Uz veliko poštovanje prema modelima, Loloi propituje standardne modele pop kulture i povijesti umjetnosti tj. razdoblja u kojima su poveći i zaobljeni atributi hvaljeni i smatrani lijepima. Fotograf novim projektom ukazuje na činjenicu da je ženska golotinja obrađivana u opasno uskim okvirima. Rijetkost je pokazivanje oblina u reklamnoj ili zabavnoj industriji, pa čak i u djelima suvremene umjetnosti: sve su to domene u kojima pretile žene obično nemaju pristup, unatoč sve većem porastu pretilosti diljem svijeta, ali prvenstveno u Americi.

'Vjerujem da posjedujemo slobodu ukusa i ne trebamo oklijevati da je isto tako slobodno izrazimo. Ograničavanjem te slobode, pristajemo na život u diktaturi nametnutih estetskih vrijednosti', kazao je fotograf na svojoj službenoj stranici.