6. VELJAČE

Festival svjetskog kazališta ove godine u posebnom terminu: Prvi gost je portugalski redatelj Tiago Rodrigues s predstavom 'Sopro'

  • Autor: T.Ba.
  • Zadnja izmjena 23.01.2020 14:50
  • Objavljeno 23.01.2020 u 14:50
tportal

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Christophe Raynaud de Lage

Iznimno zbog hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije, Festival svjetskoga kazališta premješten je u prvih šest mjeseci 2020., a počinje 6. veljače, gostovanjem Nacionalnog kazališta D. Maria II iz Lisabona predstavom 'Sopro' redatelja i ravnatelja kazališta Tiaga Rodriguesa, javljaju iz zagrebačkog Hrvatskog narodnog kazališta

Veliki umjetnik i ravnatelj Nacionalnog kazališta D. Maria II Tiago Rodrigues prvi će se put u Zagrebu predstaviti predstavom 'Sopro', dirljivom pričom o kazališnoj umjetnosti i prošlim kazališnim vremenima, najavljuju iz zagrebačkog HNK.

'Kada je kazalište samo ruševina, kada ništa ne ostane od zidova, dekora, scenskih ulica, namještaja, strojeva, dijelova scenografije, netko je ipak još prisutan: onaj koji predstavlja pluća teatra i sve glumačke geste, a to je šaptačica. Glasovi, zvukovi, glazba, elementi koji su obično u središtu pozornosti, sada se povlače u pozadinu, ustupajući mjesto disanju teatra, onome koga nitko nikada ne čuje, onome što sad istupa u prvi plan, onome koji čuva kazališno pamćenje i kontinuitet; ženi koja je provela cijeli svoj život u kazališnoj zgradi u kojoj su se okupljali glumci i igrale predstave. Večeras, ona je ta koja priča priče, bile one istinite ili ne, sve su potekle iz kazališta', rekao je o predstavi Rodrigues, glumac, redatelj, pisac i esejist koji u svojim djelima miješa istinite priče i fikciju, a rad temelji na glumcima, s kojima improvizira, te na interakciji s publikom, koja je nerijetko sudionikom predstave.

Doživljavajući kazalište kao okupljalište ljudi, još kao student postao je članom belgijsko-nizozemske kreativne grupe Stan, da bi 2003. s Magdom Bizarro osnovao trupu Mundo Perfeito s kojom je stvorio više od 30 predstava, a koje su vremenom postale stalnim gostima Avignonskog festivala, pariškog Jesenskog festivala, norveškog Festivala Meteor, njemačkog Theaterformen, kanadskog TransAmerika festivala, belgijskoga Kunstenfestivaldesartes i dr.

Tiago Rodrigues

Tiago Rodrigues

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filipe Ferreira

Surađivao je s velikim brojem portugalskih i europskih kazališnih umjetnika, s koreografima i plesačima te predavao na brojnim europskim umjetničkim školama, a piše scenarije za televiziju i film, članke za novine, poeziju i eseje.

Njegove recentne produkcije omogućile su mu svjetski uspjeh i međunarodne nagrade, a 2018. je nagrađen Europskom nagradom za kazalište.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!