novo priznanje

Dokumentarna serija Dulum zemlje dobila nagradu 'Marco Polo'

21.12.2023 u 09:47

Bionic
Reading

Gledateljima omiljena dokumentarna serija Dulum zemlje osvojila plaketu 'Marco Polo', koja se dodjeljuje domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise

Autorski tim dokumentarne serije 'Dulum zemlje', Filip Filković Philatz i Tomislav Krnić te producentica serije Tamara Babun, iz produkcijske kuće Wolfgang&Dolly, dobitnici su plakete s likom Marca Pola.

Ovo vrijedno priznanje dodjeljuje se domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise. Plaketu su primili u nedjelju na svečanosti u Esplanadi, gdje je Hrvatski ogranak Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca dodjeljivao godišnje nagrade 'Marco Polo' domaćim i stranim putopiscima za reportaže i putopise te nagradu 'FIJET Tolerance' osobama koje su se istaknule u promicanju različitosti.

Nije ovo prvo priznanje koje je primila ekipa Duluma zemlje. U srpnju ove godine inspirativnu dokumentarnu seriju, koju smo pratili kroz dvije sezone na HTV-u, a vodi nas kroz Hrvatsku i upoznaje s vizionarima, upornim, uspješnim i kreativnim pojedincima koji su se vratili zemlji i na njoj stvaraju i žive, Međunarodna federacija agrarnih novinara IFAJ proglasila je najboljim videom poljoprivredne tematike. Nagradu su im dodijelili agrarni novinari iz cijelog svijeta, a osvojila ih je prva epizoda Duluma zemlje o Alešu Winkleru, vlasniku Stancije Kumparička u Istri.

Filip Filković Philatz, Tomislav Krnić i Tamara Babun trenutno rade na pripremama za realizaciju treće sezone Duluma zemlje, koji će se kao i prethodne dvije sezone emitirati na HTV-u.

'Grand Prix Marco Polo' - glavnu nagradu Hrvatskog ogranka Svjetskog udruženja turističkih novinara i pisaca - ove je godine primila novinarka Radio Sljemena Vesna Jurić Rukavina za reportaže objavljene u emisiji Prstom po globusu, a od stranih novinara je nagrađena Sisi Munz za reportažu o Egiptu.

Uz ekipu Duluma zemlje, plakete s likom Marca Pola dobili su Hrvoje Dečak za reportažu o Križevcima u časopisu Meridijani, Lana Mindoljević za turističku reportažu o Imotskom objavljenu na portalu Putnikofer.hr, zatim Karmen Levar za dokumentarni film o Novljanskom mesopustu te časopis Croatia Airlinesa za objave Život grada.

Nagradu 'FIJET Tolerance' primio je Željko Marušić za svoju emisiju na OTV-u.

Posebna priznanja Marco Polo primili su Jurica Galić Juka za serijal reportaža iz Egipta, Edo Popović za 'U Velebitu', Glas Slavonije za praćenje turizma, Krunoslav Rac za otkrivanje bogatstva flore i tradicionalnog života i ljepota u knjigama 'Velebit - iskustvo planine' i 'Zemlja vuka i vjetra te portal Luxury Living Croatia za doprinos afirmaciji Hrvatske kao luksuzne destinacije.