pula

Uspostavljen istarski filmski fond, sufinancirat će se kratki film

18.12.2023 u 14:06

Bionic
Reading

Istarski filmski fond novi je projekt Istarske županije kojim se sufinancira proizvodnja kratkometražnih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova, a nakon što je u listopadu raspisan Javni poziv, župan Boris Miletić potpisao je ugovore s odabranim primateljima sredstava

Ustvrdivši kako Istarska županija visoko vrednuje kulturu, što između ostalog potvrđuju i već dodijeljena sredstva u 2023. godini, župan Miletić je rekao da su u ovoj godini povećana sredstva za javne potrebe u kulturi za što je iz županijskog proračuna osigurano 616.563 eura, odnosno 19,16 posto više sredstava u odnosu na lani. Dodatna sredstva u visini od gotovo 40 tisuća eura, podsjetio je župan, dodijeljeno je putem Javnog poziva za poticanje stvaralaštva mladih u području kulture i umjetnosti Istarske županije, izvijestili su u ponedjeljak iz ureda župana.

Pročelnik županijskog odjela za kulturu i zavičajnost Vladimir Torbica rekao je da ove godine Istarska županija prvi put dodjeljuje sredstva putem Filmskog fonda, koji je inicirala Istarska kulturna agencija u sklopu koje djeluje Istarski filmski ured.

"Izdvojili smo 25 tisuća eura, a za sljedeću godinu nadamo se povećanju sredstava. Prijavljen je 21 projekt od čega su četiri administrativnom provjerom proglašena nepotpunima. Odabrano je pet projekta od kojih je svakome dodijeljeno pet tisuća eura", rekao je pročelnik Torbica.

Dobitnici sredstava su kulturno-umjetničko društvo "Šikuti Machinae" za kratkometražni dokumentarni film "Filice ili: Čovik ki veramente voli zemlju" Andija Bančića, Apoteka - prostor za suvremenu umjetnost za kratkometražni eksperimentalni film "Sluga" Matije Debeljuha, Kinematograf d.o.o. za kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film "Adio Pola" Dijane Cetina Mlađenović i Elvisa Lenića, udruga Restart za kratkometražni dokumentarni film "Privat" Vanje Jambrović te Minya film i animacija j.d.o.o. za kratkometražni animirani film "Oko trnja nema zvijezda" Miljane Dragičević.

"Filmski fond je kao zasebna cjelina važan jer će se putem njega sufinancirati i podržati film kao kulturni proizvod, ali i gledano kroz prizmu dodatnog razvoja gospodarstva i turizma. Odlučili smo pružiti podršku filmovima, odnosno audiovizualnim djelima istarskih autora ili istarskih tema ili filmovima u kojima je Istra mjesto radnje. Dostavljeni prijedlozi bili su zaista kvalitetni i potvrđuju svrsishodnost ovog Poziva. Istra ima što pokazati i predstaviti, ne samo kroz svoje autore, nego i teme i lokacije u scenarijima“, istaknula je ravnateljica Istarske kulturne agencije (IKA) Aleksandra Vinkerlić.

Prisutni autori i producenti složili su se da je uspostava Fonda od velike važnosti za sve one koji se bave filmom, a pomoći će svima koji imaju dobre i kvalitetne teme lokalnog karaktera. Inicijativa je hvalevrijedna, posebice za nezavisne filmove, koji su često zahtjevni i prolaze ispod radara. Uputili su zahvalu Istarskoj županiji na prilici i dodijeljenim im sredstvima.