intervju

Redatelj Philatz o 'Ideji uspona': Htjeli smo istaknuti nevjerojatan hrvatski talent

13.05.2023 u 20:08

Bionic
Reading

Autor je brojnih filmova, spotova i reklama, ulicama glavnog grada dodao je nove boje i šarm minijaturama 'Mali Zagreb' i 'Staklenke Malog Zagreba' te je upravo on kreativni um koji stoji iza dokumentarnih serija 'Dulum zemlje' i 'Lovac na bilje', čije su edukativne i životne priče oduševile gledatelje. Svestrani i nagrađivani umjetnik i redatelj Filip Filković Philatz uskoro predstavlja svoj najnoviji projekt – prvu sezonu dokumentarne serije 'Ideja uspona' – a u razgovoru za tportal otkrio nam je koja mu je bila nit vodilja

Riječima autora, 'Ideja uspona' je dokumentarna serija koja istražuje životne priče izvanrednih pojedinaca iz različitih industrija i regija Hrvatske.

Inspiracija za projekt dolazi iz, kaže nam Filković, fascinacije ljudima koji se usuđuju izazvati status quo, transformirati svoje zajednice i doprinijeti hrvatskom gospodarstvu.

'Ono što uvijek volim raditi jest da doslovno stavim svijetlu stranu Hrvatske pod reflektor, ističući inovativne pojedince i njihove uspješne priče. Kroz takav rad i projekte želim inspirirati druge i pokazati da svatko može napraviti razliku te doprinositi našem gospodarstvu na održiv način.

Neki više, neki manje, naravno. S obzirom na brzinu tehnoloških promjena i njihov utjecaj na našu ekonomiju, ovaj projekt je moj način da osvijetlim ljude koji koriste te promjene na konstruktivan način, a istovremeno promiču održiv razvoj', kaže nam Filković.

'IDEJA USPONA'

Premijera u ponedjeljak 22. svibnja na Prvom programu HTV-a u 20 sati

Prva sezona serije 'Ideja uspona' putuje Podravinom, Hrvatskim zagorjem, Istrom i Slavonijom, pokazujući jedinstvene talente i težnje, nevjerojatne sposobnosti i ambicije pojedinaca te ljepotu i potencijal manje poznatih hrvatskih regija.

Neki od protagonista serijala su umjetnik Nikola Vudrag, nagrađivana tekstilna inženjerka Ivana Biočina, avanturist Josip Lux Lukačević, nožar Ivan Mlinar, inovatorica u kozmetici Neva Jurman i drugi.

Sa svojim produkcijskim timom More-Magnets, Filković je radio na projektu 'Ideja uspona' više od dvije godine. U tom su razdoblju najviše uložili u istraživanje protagonista koji čine okosnicu serijala, zatim u planiranje, pisanje scenarija, predstavljanje projekta HRT-u putem natječaja te zaključno snimanje i finalnu obradu epizoda.

'Stvaranje ovakve dokumentarne serije, koja kombinira ljude, ekonomiju, održivost, budućnost, tehnologiju, umjetnost, kreativnost i život, složen je zadatak, ali vjerujemo da smo ga uspješno ostvarili', kaže Filković.

'Želim ispričati univerzalne priče koje nas vežu'

Protagoniste su, kaže nam, nalazili na različite načine - opsežnim istraživanjem, umrežavanjem i usmenim preporukama - a cilj je bio uključiti širok spektar industrija i sektora. Sve njih povezuje strast prema onome što rade i snažan utjecaj koji imaju na svoje zajednice.

'Doslovno istražujemo, zovemo, putujemo, upoznajemo ljude i zatim biramo one za koje smatramo da su idealni protagonisti. Imamo ih još jako puno za nove epizode, stoga se nadam nastavku rada na ovom serijalu. Želim ispričati univerzalne priče, one koje nas vežu, one koje svi možemo osjetiti iako možda dolazimo iz drugačijih krajeva s drugačijim pozadinama. Kroz njihove priče i kroz ovaj serijal želimo istaknuti nevjerojatan talent, inovativnost i odlučnost koja postoji u Hrvatskoj.

Želimo pokazati da su njihovi doprinosi oblikovali naše gospodarstvo i društvo te se nadamo da će inspirirati druge da slijede njihove primjere. Isto tako, kroz serijal želim pokazati kako su sve te osobine pomogle u rješavanju nekih od najvećih izazova našeg vremena, kao što su ekonomske promjene, nejednakost i brz tehnološki razvoj', ističe Filković, vjerujući da u Hrvatskoj zaista postoje mnoge neispričane pozitivne priče koje mogu inspirirati i motivirati ljude.

Tim koji stoji iza 'Ideje uspona' Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Filković 'Philatz'

Druga strana medalje zbog koje se vrijedi boriti

Upravo je, kaže, vizija 'Ideje uspona' pokazati drugu stranu medalje, za koju se vrijedi boriti i buditi svako jutro.

'Ponekad ljude negativna atmosfera demotivira do te razine da se ne usude ustati iz kreveta jer ih još nešto čeka iza ugla da ih sruši na pod. Te prepreke, izazove i smetnje trebamo sami sa sobom raščistiti i prodisati. Kroz ovaj projekt želimo pokazati da se svatko od nas može usprotiviti izazovima, neovisno o teškoćama koje nam donosi život', kaže Filković.

Gledatelji nisu ostali ravnodušni ni na druge njegove projekte, a među njima istaknuli su se dokumentarni serijal 'Dulum zemlje', ispričan na vrlo zanimljiv način o ljudima koji se bave poljoprivredom, te 'Lovac na bilje', u kojem gledatelji s Antonom Rudanom otkrivaju prirodu i ljekovito bilje po šumama i gorama.

'Reakcije na 'Dulum zemlje' i 'Lovca na bilje' bile su iznimno pozitivne. Gledatelji su cijenili naš pristup pričanju priča i način na koji smo uspjeli istaknuti nevjerojatne ljude i njihova postignuća. 'Lov na bilje', s druge strane, oplemenio je ljude znanjem o bilju i ponukao ih na njihova osobna istraživanja prirode, vrhova, nizina i otoka.

Sve povratne informacije na te serijale samo su pojačale moju motivaciju da nastavim sličnim putem s 'Idejom uspona'', ističe.

  • +17
Ideja uspona Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Filip Filković 'Philatz'

'Trebamo vratiti stvari na iskonske razine'

U vremenu u kojem tehnologija dominira našim životima Filković smatra da bismo trebali na trenutak stati i osvijestiti prvenstveno same sebe, a zatim sve što nas prožima.

'Tu spadaju i umjetnost, znanost, kultura, život, pozitivne i inspirativne priče oko nas. Serija 'Ideja uspona' služi upravo kao podsjetnik da je važno usporiti, okrenuti se oko sebe i cijeniti te priče koje nas okružuju. Osobno živim okružen tehnologijom, ali je koristim da svoj dan olakšam ili ispunim, a zatim postoji drugi dio mene koji živi jako analogno i u simbiozi s onim što osjećam.

Jedem ono što osjećam da bih trebao jesti, govorim ono što smatram da bih trebao reći, osluškujem svijet i onda osluškujem sebe, a kao rezultat toga nalazim svoje mjesto u zajednici. Trebamo vratiti stvari na te iskonske razine, da znamo zašto hodamo nekom ulicom, a ne da hodamo njome zbog čistog automatizma', ističe.

Kako se kod našeg svestranog sugovornika uvijek nešto događa, otkriva nam da trenutno radi na novim projektima koji će se nadovezivati na slične teme. Priprema i svoj dugometražni igrani film 'Veliki Medvjed' te režira i producira komercijalne reklamne projekte. Sredinom lipnja kreće i predstojeća izložba minijatura 'Staklenke Malog Zagreba' u sklopu Muzeja Grada Zagreba.

'U ovoj godini bit će još nekoliko iznenađenja, planovi i ciljevi su ambiciozni, ali trud i strast omogućavaju da se svašta ostvari. U produkciji More-Magnets nikada nije dosadno i stalno radimo ili na nekom novom interesantnom dokumentarnom ili filmskom projektu ili pripremamo idući komercijalni projekt', zaključuje.