potpore vizualnim umjetnicima

Do 16. ožujka prijave na Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika

16.02.2021 u 19:47

Bionic
Reading

Ministarstvo kulture i medija objavilo je u utorak Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika u 2021. koji će biti otvoren do 16. ožujka, a kroz koji će se dodjeljivati potpore vizualnim umjetnicima i za umjetničko istraživanje te edukaciju umjetnika

Potpore će se dodjeljivati i za realizaciju novih radova, prezentaciju rada te kao poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi, priopćilo je Ministarstvo kulture i medija. Potpore će se se dodijeliti u dvije kategorije: Potpora stvaranju, produkciji i distribuciji radova iz područja vizualnih umjetnosti i Poticaj umjetnicima za autorski rad na samostalnoj izložbi.

U spomenutom javnom pozivu, među ostalim, stoji da su prihvatljive aktivnosti u prvoj kategoriji - umjetničko istraživanje i edukacija umjetnika u svrhu realizacije novog rada ili projekta, razvijanje novih umjetničkih ideja i koncepcija te profesionalni umjetnički razvoj u vrijeme smanjene umjetničke aktivnosti (sudjelovanje u domaćim ili međunarodnim edukacijama, predavanjima, radionicama, seminarima i sl., u online ili offline formatu, u skladu s trenutačnim epidemiološkim okolnostima i mjerama).

Kada je pak riječ o realizaciji novih radova, prihvatljive aktivnosti u prvoj kategoriji su produkcija i postprodukcija novih radova, neovisno o postojećem planu izlaganja na prethodno dogovorenoj izložbi. Prezentacija rada pak može uključivati podizanje vidljivosti rada korištenjem digitalnih tehnologija (mrežne stranice umjetnika), projekte virtualnoga bilježenja i predstavljanja procesa rada umjetnika (online razgovori s umjetnikom, online vodstvo po ateljeu ili otvoreni dan ateljea) dostupne na mrežnim stranicama umjetnika ili drugim online platformama koji će omogućiti upoznavanje i uključivanje publike u procese umjetničkog rada.

U drugoj kategoriji potpore će se dodijeliti kao poticaj umjetniku za autorski rad na samostalnoj izložbi dogovorenoj u suradnji s institucijom, udrugom i/ili umjetničkom organizacijom koja djeluje u polju suvremene umjetnosti u Republici Hrvatskoj, a koja se financira sredstvima državnoga proračuna, temeljem pozivnoga pisma ili ugovora/izjave o suradnji, a poticaj se odnosi i na izložbu koja će se otvoriti unutar godinu dana od dana zaključenja ovoga Javnog poziva.

Ovisno o aktivnostima iznosi potpora u prvoj kategoriji bit će u rasponu od 5000 kuna do 60 tisuća kuna, a u drugoj kategoriji iznosit će 7000 kuna. Kako je istaknuto, Ministarstvo kulture i medija, kroz trajni dijalog s klasterom strukovnih udruga koje djeluju u području vizualnih umjetnosti nastoji identificirati potrebe vizualnih umjetnika, te objavom javnih poziva kontinuirano poticati njihov rad i stvaralaštvo u okolnostima prouzročenima pandemijom koje su znatno otežale ili onemogućile njihov rad. Tako, u skladu s prethodnim najavama, ministarstvo nastavlja s komplementarnim modelima potpora primarno usmjerenima prema samostalnim umjetnicima i nezavisnim profesionalcima u području kulture.