'odisejevo utočište'

Sandorf otvorio poziv za tri hrvatska sudionika književnih rezidencija

15.02.2021 u 12:45

Bionic
Reading

U sklopu trećeg ciklusa projekta književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter", izdavačka kuća Sandorf otvorila je poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa namijenjenog piscima, pjesnicima i prevoditeljima.

Projekt književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter" nakladnik Sandorf vodi uz potporu programa Creative Europe Europske unije te u suradnji s općinom Mljet i Nacionalnim parkom Mljet i međunarodnim partnerima iz Slovenije, Grčke, Srbije i Velike Britanije.

Pandemija virusa covid-19 znatno je otežala razmjenu rezidenata između partnera na projektu, ali uz sve potrebne mjere opreza projekt je nastavljen, a partneri na projektu brinu za sigurnost kako sudionika projekta tako i njihove potencijalne publike.

Projekt i mreža rezidencija namijenjeni su mladim piscima (proza i/ili poezija) i književnim prevoditeljima u dobi do 40 godina. Poziv za tri hrvatska sudionika međunarodnog programa književnih rezidencija otvoren je do 28. veljače, a odvijat će se na otoku Mljetu (Hrvatska), u Ljubljani (Slovenija), u Larisi (Grčka), u Beogradu (Srbija) te na nekoliko lokacija u Walesu (UK).

Naglasak je projekta na transnacionalnoj mobilnosti i razvoju publike, a omogućit će mladim piscima i prevoditeljima da rade, nastupaju i predstave se na jednoj od ponuđenih lokacija.

Tema rezidencijalnog programa za 2021./2022. godinu. koja se odnosi na sve kandidate koji će biti odabrani u okviru ovog poziva je: suočavanje s izazovima pandemije – kako pisci koriste svoje iskustvo izolacije u trenutnoj krizi.

Od ukupno 15 izabranih rezidenata iz pet europskih država partnera (mladih pisaca / književnih prevoditelja) svaki partner će oformiti stručni žiri sastavljen od vodećih stručnjaka iz područja književnosti koji će od prijavljenih kandidata izabrati tri autora, sudionika mreže književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter".

Rezidencije će omogućiti nove prilike za ostvarenje kontakata s drugim autorima, prevoditeljima, urednicima, izdavačima i/ili predstavnicima različitih književnih organizacija i publike iz svih zemalja uključenih u projekt. Rezidencije će biti obogaćene popratnim programom koji sadrži različite književne aktivnosti namijenjene specifičnim (lokalnim) ciljanim skupinama.

Sve aktivnosti mogu se pratiti na stranici www.tovar.hr posvećenoj mreži književnih rezidencija "Odisejevo utočište – Ulysses' Shelter", na stranici voditelja projekta www.sandorf.hr te na društvenim mrežama projekta i partnera.

Projekt su također poduprli Ministarstvo kulture RH, Grad Zagreb i Dubrovačko-neretvanska županija.